У наредне три године Војска Србије откупљује све оружје из српских фабрика

БЕОГРАД: Председник Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да ће све оружје које произведе српка наменска индустрија у наредне три године откупити Војска Србије.
1
Фото: Танјуг/Министарство одбране и војске Србије

Гостујући на ТВ Прва, Вучић је рекао да је свестан да ће део оружја и муниције које произведу српске фабрике завршити у Украјини, било на руској или украјинској страни и да ће, баш због тога, али и због сопственог јачања ВС откупити све оружје за своје потребе.

"Ми оружје и оруђе готово да не извозимо, јер се у овом тренутку више од 200 оруђа прави за нашу армију. Ми смо наручили све за своју војску", рекао је Вучић.

Додаје да нема никакве сумње да ће део нашег оружја завршити на руској или украјинској страни и пита а где ће да заврши, и сам одговара "завршиће у Судану". 

"Ми имамо фабрике муниције које морају да живе и да би ти радници 'Крушика' који су до данас штрајковали и захвалан сам им што су то прекинули, ти људи да би добијали плате, а сећате се како је био уништен пре 10 година, а како су га уништавали пре три године. Сада је просечна плата тамо 65.000 динара, то није довољно, али ни ми смо их саслушасли део смо прихватили, део нисмо, добро је штсо су разумни", констатовао је Вучић. 

Он наглашава да Србија производи муницију и када нас пита Шпанија да ли ћемо да продамо оружје хоћемо, а да ли ће то да заврши у Украјини можда хоће. 

"Пита нас Турска да ли хоћете да продамо, хоћемо, да ли ће оно да заврши у Украјини можда. Знамо да је то могуће и шта ћемо да радимо по том питању. Хоће ли Америка која 10 година из Првог партизана по трећину, четвртину производње комплетен муниције узима, па шта да радимо, да прекинемо? Да не правимо уговор са Америком, шта хоћете, да затворимо фабрике?", рекао је Вучић.

Наглашава да је зато рекао, да нам нико не би рекао да је и један комад нашег оруђа отишло у Украјину, да ћемо све ми да купимо и то све што се у нашим фабрикама произведе у наредне три године, комплетну производњу.

Он је позвао људе да дођу у суботу на приказ наоружања у Батајницу и истакао да ће то бити највећи и најлепши приказ икада, откако зна за себе.

"Биће тамо од ФК3, Панцира, наших дронова и CH92 кинеских и CH95, наших врабаца убица, пегаза наших, биће других дронова из приватних компанија. Имаћемо преко 50 модернизованих тенкова, ми имамо више од 260 тенкова и увек смо били тенковска сила. Проблем је људство, али и то решавамо и поносан сам што нам се 1.700 људи пријавило, а примићемо 800-900", навео је Вучић. 

Додао је да ће посетиоци моћи да виде 1.620 специјаца који ће бити ван динамичког приказа вежбе који ће у строју да буду и да промарширају да људи види снагу Србије. 

Како је рекао, биће приказано 60, 70 различитих оклопнијх возила, Тамнаве, нове Гвоздике, Огњеви, модуларни и дигитални, вишецевни бацачи ракета,18 наших Нора, Пасарсе, за које је рекао да су му омиљено оружје противавинско од 40 mm на које су накачени РПГ, Мистрали и Корнети да могу да бију противничка непријатељска противоклопна средства и све друго.

"Летеће нам између осам и 10 МИГ-29 што никада није било. Летеће нам 10 Орлова, Г4, од хеликоптера летеће нам 11 гама газела, 12 ласти од авиона, Ми 35, Х145, Ми17, Ми8, све до зуба наоружано, што никада није био случај", рекао је Вучић.

Нагласио је да је све то народ урадио у претходним годинама, зато што смо боље радили и више градили и направили бољу државу. 

"Да дође народ да види своју војску да се поноси својом војском. Ми смо мали у великим оквирима, али довољно снажни да можемо своју земљу да сачувамо", поручио је Вучић.

 На питање да прокоментарише боравак генералног секретара НАТО Јенса Столтенберга у Кијеву и његово обећање Украјинцима да ће бити високо на листи приоритета за улазак у НАТО, Вучић је одговорио да ће овде да се радују како су успешно извели акцију Милосрдни анђео убијања новинара.

"Па ће да соле памет о медијским слободама и објашњавају како је лоше то што код нас постоји плурализам, па можете да видете и руске и украјинске медије и америчке и енглеске и француске пошто треба да буде само једна страна, а друга не треба да буде, јер сада је демократија обрнуто. Раније је излазност требала да буде 60 одсто па да кажете да је демократија, сада је излазност 0,6 одсто демократија. Раније је било правило да се чују обе стране, а сада да се ништа не чује са друге стране", рекао је Вучић.

Додао је да што су већи војни савези и што се више шире то је већи допринос миру. 

"Ако неко жели да буде војно неутралан тај је противник мира. Све наопачке. Ми нећемо да будемо у НАТО и бићемо војно неутрални и љубоморно ћемо да чувамо ту позицију бар док сам ја врховни комантант оружаних снага и председник државе", поручио је председник Србије.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести