У НЕДЕЉУ ИЗБОРИ У КУЛИ За 37 места пријављено 178 кандидата

Општинска изборна комисија у Кули прошле недеље донела је решење о утврђивању збирне изборне листе за локалне изборе који ће се одржати 16. децембра.
d
Фото: Dnevnik.rs

На том решењу је списак осам изборних листа с укупно 178 пријављених кандидата који ће се на локалним изборима у Кули пред грађанима с бирачким правом борити за 37 одборничких мандата, колико има кулска скупштина.

Рок за пријаву изборних иста истекао је у поноћ између петка и суботе, односно 30. новембра, када је Министарство државне управе и локалне самоуправе донело решење о закључавању јединственог бирачког списка за подручје општине Кула, који ће за те изборе за локални парламент бројати 35.914 бирача.

За грађане Куле то ће бити четврти ванредни избори од 2005. године.

Једина изборна листа које ће имати свих 37 кандидата за одборнике Скупштине општине Кула биће уједно и изборна листа под редним бројем 1–- „Александар Вучић – Зато што волимо Кулу“, на којој су, осим чланова Српске напредне странке, и чланови Савеза војвођанских Мађара. Први на листи је Никола Жежељ (39), дипломирани економиста из Сивца, док је доскорашњи председник општине и актуелни председник Привременог органа Велибор Милојичић четврти. Друга проглашена изборна листа, која ће се на гласачком листићу наћи под редним бројем 2 је „Социјалистичка партија Србије – Ивица Дачић“, која је за ове локалне изборе предложила 25 кандидата, с носиоцем листе проф. др Велибором Васовићем (53), доктором медицинских наука из Куле и универзитетским професором на челу, док је трећа пријављена и проглашена листа с такође 25 кандидата, „Покрет обнове Краљевине Србије – Марко Кошутић“. Први на тој листи је Ненад Трбовић (51), машински техничар из Црвенке.

За ове локалне изборе у Кули, 37 одборника бираће се на 40 бирачких места, од којих је15 у Кули, 11 у Црвенки, седам у Сивцу, четири у Руском Крстуру, два у Липару и једно у Крушчићу

Под редним бројем 4 је кандидатска листа „Руска странка – Душан Хајдуковић – Кекини принципи“. Та странка предала је изборну листу с 13 кандидата, а предводи је Душан Хајдуковић (37), економски техничар из Црвенке. Најмлађа кандидатска листа је под редним бројем пет – „Покрет социјалиста – Александар Вулин“ а први на листи од 25 кандидата је Филип Пронек (26), електротехничар из Куле, док је листа „Српска радикална странка – др Војислав Шешељ“ с 13 кандидата за одборнике скупштине општине Кула проглашена као шеста по реду и под тим редним бројем биће на бирачком листићу на локалним изборима. Први на тој листи је Тихомир Ђуричић (59), саобраћајни техничар из Липара. Најстарија кандидатска листа, по очекивањима, припада Партији уједињених пензионера Србије, који ће бити седми на листићу на локалним изборима у Кули. ПУПС је предложио 25 кандидата, а први на листи је Љуба Бабић (62), пензионер из Куле.

На овим изборима наћи ће се и листа Групе грађана „Критична маса“, која је предложила 15 кандидата, а предводи је Слободан Рајачић (73), пензионер из Липара. 

Најмлађи кандидат за одборника на предстојећим изборима је Јелена Гвојић (18) из Руске странке, а најстарији је Тадија Ђаковић (75) из ПУПС-а. Што се те странке тиче, на листи од 25 кандидата је 21 пензионер.


ОИК: Све листе испоштовале процедуру

Како је за „Дневник“ изјавила председница Општинске изборне комисије Невенка Рабреновић, изборне листе као услов за кандидатуру морале су да прикупе најмање 30 потписа пунолетних грађана с пребивалиштем на територији општине Кула по кандидату, док су се пријављивале једнотрећинска листа, двотрећинска или комплетна листа са свих 37 кандидата. Она је нагласила да су све листе поднеле довољан број потписа подршке кандидатури, али да је провером утврђено да су неки грађани подржали више изборних листа, па се потпис тих грађана рачуна само за прву проглашену листу коју су подржали, а брише за остале. Ипак, сви подносиоци кандидатура имали су довољно валидних потписа да би њихове листе биле проглашене.


За ове локалне изборе у Кули 37 одборника бираће се на 40 бирачких места, од чега је 15 у Кули, 11 у Црвенки, седам у Сивцу, четири у Руском Крстуру, два у Липару и једно у Крушчићу.

Српска напредна странка је до локалних избора имала убедљиву већину у локалном парламенту, а у опозицији у претходном сазиву локалног парламента, у односу на пријављене изборне листе, били су Социјалистичка партија Србије и Руска странка.

Председница Народне скупштине Републике Србије Маја Гојковић донела је крајем октобра одлуку о расписивању избора за одборнике скупштина општина Кула, Кладово, Лучани и Дољевац. У Лучанима су избори у редовном термину, док су код преостале три општине у питању ванредни избори.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1305
Најновије вести