У недељу локални избори у Неготину и Мионици

БЕОГРАД: У Неготину и Мионици сутра се одржавају локални избори.
izbori
Фото: Tanjug (J. Pap, arhiva)

Укупно 37.316 бирача у Неготину моћи ће да бира између шест изборних листа, чији ће се кандидати борити за 45 места у локалној скупштини. Поред Српске напредне странке и Социјалистичке партије Србије, на изборима ће учествовати и Српска радикална странка, опозициона Народна странка, коалиција НАДА, Здрава Србија и Савез 90 Зелених.

У Мионици право гласа има 10.987 бирача који бирају 39 одборника са седам изборних листа. Поред листе СНС-ПУПС, ту је коалиција СПС-СРС, затим коалиција НАДА, Савез 90 Зелених, Слободни грађани Мионице, ГГ Демократија на старом месту и Здрава Србија.

Извршни директор ЦеСИД-а Бојан Клачар каже за Тањуг да локални избори у Неготину и Мионици немају велики политички значај за национални ниво и протичу без политичке неизвесности, имајући у виду стабилност подршке коју има владајућа коалиције, као и бојкот већег дела опозиције.

Он оцењује да је у нешто већој мери занимљиво пратити изборе у Неготину јер учествује Народна странка која је бојкотовала изборе 2020. године, а индикативно је и пратити наступ СПС који у Мионици излази с радикалима као опозицијом, а у Неготину с напредњацима.

Према Клачаровим речима, изборна кампања је протекла релативно мирно и монотоно па, како каже, није реално очекивати да ће се поновити ситуација из неких ранијих изборних процеса.

Клачар додаје да то не искључује одређене неправилности услед ниских капацитета институција и њихове пасивне улоге у изборном процесу, али су локални избори, посебно у Неготину, и тест колико је опозиција спремна да исконтролише изборни дан"

На изборе, иначе, први пут излази и странка "Савез 90 зелених Србије", а реч је о организацији коју предводи Ђура Влашкалић, некадашњи члан ДС. У Савезу су још и некадашњи посланик Горан Чабради са својом Зеленом странком, као и бивши функционер ЛДП-а Ненад Милић.

Каже да је ове изборе више занимљиво пратити из угла нетом завршеног међустранчког дијалога да би се видело да ли се и на који начин имплементирају договерене мере.

На локалним изборима, подсетио је Клачар, нема независних посматрача па ће увид у стање на терену и квалитет изборног процеса бити слабији у поређењу са националним изборима а одговорност локалних институција већа.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести