У Новом Саду представљен извештај Европске комисије о приступању Србије ЕУ

Извештај Европске комисије о напретку Србије у преговарачком процесу придруживања Европској унији је балансиран документ с прегледом стања и недостацима које држава системски треба да отклони и прилагођава да би била у породици европских народа јер је то стратешко опредељење политике Србије, једна је од оцена изнетих приликом јучерашњег, новосадског, представљања Извештаја ЕК-а у организацији Канцеларије Европског покрета у Новом Саду.
miscevic
Фото: Тања Мишчевић/Дневник

Извештај, који обухвата период од марта 2018. до марта ове године, јуче је представљен у присуству шефице преговарачког тима Србије за преговоре у приступању ЕУ Тање Мишчевић и извршног директора Фондације за отворено друштво Милана Антонијевића, који су уз потпредседника Европског покрета у Србији Александра Симурдића говорили о том документу. Његовом представљању, између осталих, присуствовали су и председник Одбора за европске интеграције Ненад Чанак, чланови Покрајинске владе Иван Ђоковић и Смиљка Јовановић, покрајински посланици, члан Градског већа Новог Сада  Милан Ђурић, универзитетски професори...

– Циљ нам је да до краја године усвојимо и предамо и званично и поглавља за која немамо мерила за отварања и ту смо врло близу, укључујући веома важно поглавље које се ондоси на климатске промене и заштиту животне средине јер је спровођење свих тих обавеза у рукама локала, региона, у овом случају Новог Сада и Покрајинске владе – навела је Тања Мишчевић.

За Милана Антонијевића, извршног директора Фондације за отворено друштво, најновији извештај Европске комисије о напретку Србије на путу евроинтеграција, посебно у делу који се ондоси на стање у медијима и слободу изражавања, даје много више детаља о проблемима које треба током ове године исправити или бар да се говори о томе.

Домаћин скупа, који је одржан на Петроварадинској тврђави, Александар Симурдић рекао је да је основни циљ представљања био да се отвори тема евроинтеграција на покрајинском и локалном нивоу власти.

– Уколико желимо да тај процес добије свој епилог, а то је суштинска трансформација друштва, а не пуко трчање с циљем чланства у ЕУ, та трансформација мора да потекне с локалног и средњег нивоа власти, који није у довољној мери препознао предности које процес европских интеграција са собом носи – казао је Симурдић.

Такође, рекао је да постоји 35 преговарачких поглавља, иако се најчешће помињу три која се односе на медијске слободе, владавину права и дијалог Београда и Приштине, те да је важна трансформација на питањима од којих зависи квалитет свакодневног живота

Текст и фото: А. Савановић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести