У Палати Србија највећи број државника после 40 година

БЕОГРАД: У београдској Палати Србија сутра увече биће одржана свечаност поводом инаугурације Александра Вучића за председника Србије.
palata srbije dnevnik.jpg
Фото: Dnevnik.rs

Биће то највеће окупљање страних званичника у Србији у последње готово четири деценије, а долазак је најавила већина шефова држава и влада из региона, Европе и света. 

Уз друге бројне званице из политичког, културног и јавног живота, Вучић ће бити домаћин, незванично, за око 5.000 људи. 

Долазак су потврдили председник Словеније Борут Пахор, председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић, сва три члана Председништва БиХ, председник РС Милорад Додик, премијерка Жељка Цвијановић и председник Савета министара БиХ Денис Звиздић. 

Очекује се и долазак председника Црне Горе Филипа Вујановића, Македоније Ђорђа Иванова, а можда и премијера Зорана Заева. 

Свечаности ће, предвиђено је, присуствовати аустријски канцелар Кристијан Керн, шеф дипломатије Аустрије Себастијан Курц, премијер Мађарске Виктор Орбан, потпредседник Бугарске, представник Румуније. 

Из Брисела је стигла потврда да ће ће овој прослави присуствовати комесар за проширење и суседство Јоханес Хан. Кина у Београд шаље потпредседника Свенародног кинеског конгреса што иначе није уобичајено, а Москва потпредседника Димитрија Рогозина. 

Биће ту Изасланик Ангеле Меркел и Франк Валтер Штајнмајера Герхард Шредер, а под кровом Палате Србије заједно ће се наћи и високи представници два војна табора - НАТО и ОДКБ. Алијансу представља Роуз Готемилер, првог заменика генералног секретара, а ОДКБ Јуриј Хачатуров, генерални секретар организације. 

У Београд долази и близак сарадник белоруског председника Александра Лукашенка. 

Први од гостију из света је стигао у среду - шеик УАЕ Бин Зајед, а о каквој утицајној фигури у свету се ради говори то што се он већ неколико пута састао са Трампом, а са Путином пет-шест пута ове године. 

Очекују се и премијер Грчке Алексис Ципрас, министарка одбране Италије, шефови диплоамтија многих земаља. . . , комесар за проширење Јоханес Хан. 

Наравно, биће и велики број личности из политичког и јавног живота Србије, а позив је упућен и свим бившим председницима Србије - Бориславу Јовићу, Милану Милутиновићу, Војиславу Коштуници, Борису Тадићу... 

Позвани су и лидери опозиције од којих су неки потврдили да ће присуствовани.

С обзиром на значај сутрашњи скупа коме ће присуствовати десетак шефова држава и влада, неке од званица ће бити појединачно обезбеђиване, а о свима ће бринути најелитније јединице Војске Србије и МУП. 

Присуство великог броја званичника из региона и света, по оцени аналитичара и медија, говори о интересовању за Србију као стабилног партенера у региону и Европи и о поштовању које Александар Вучић, као заговорник те политике сарадње, ужива. 

А сам премијер је недавно рекао да очекује да " из региона да готово сви дођу", јер су били мир и стабилност у региону део његове политике , а потврду њиховог доласка сматра како је рекао "највећим признањем досада, не за њега, већ за нашу земљу" 

У разговору са новинарима открио је и да ће се на овој свечаности служити само производи из Србије. 

"Све што је овде направљено, сваки производ је из Србије. Можда нећемо имати најбољу француску и италијанску кухињу, али зато пристојну српску", рекао је он. 

Александар Вучић је дужност председника Србије преузео свечаним чином полагања заклетве у Дому Народне скупштине 31. маја, на Уставу Србије и Мирослављевом Јеванђељу. 

Тада је поручио грађанима Србије да нема сумњу шта му је чинити за Србију и њене грађане:

"Морам да дам буквално све од себе", рекао је.

Новог председника Србије, који је на тој функцији заменио некадашњег страначког колегу и суоснивача водеће Српске напредне странке Томислава Николића, изабрали су грађани у првом кругу председничких избора на којима је освојио више од 55 одсто гласова.

Од другопласираног, бившег омбудсмана Саше Јанковића, добио је готово 40 одсто гласова више. 

О Вучихевој победи на председничким изборима известили су водећи светски медији, оцењујући да је реч о "најутицајнијем српском политичару од распада Југославије", што је, оценили су, гаранција да ће Србија задржати европски курс и интезивно радити на успостављању мира и стабилности и побољшању односа са свим државама региона.

У истом тону биле су и честитке које су на адресу новог председника стигле од најзначајнијих европских и светских лидера и званичника.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести