У Подгорици отворени "Дани Војводине"

ПОДГОРИЦА: Председник Покрајинске владе Игор Мировић и градоначелник Подгорице Славољуб Стијеповић, обиласком „Војвођанског сокака“, означили су почетак дводневне манифестације „Дани Војводине“ у Подгорици.
Vojvodjanski sokak
Фото: Покрајинска влада

Током манифестације ће грађанима главног града Црне Горе бити представљени туристички, привредни и културни потенцијали Војводине, саопштила је покрајинска влада.

Отварању манифестације присуствовали су потпредседници Покрајинске владе Ђорђе Милићевић и Иван Ђоковић, и амбасадор Србије у Црној Гори Зоран Бингулац.

Мировић и Стијеповић су се, на састанку одржаном непосредно пред отварање "Дана Војводине" сагласили да су организовање Дана Подгорице и Црне Горе у Војводини, размена на културном нивоу, сарадња у области пољопривреде и науке, те заједнички наступ на трећим тржиштима, само неке од области у којима постоји могућност за унапређење сарадње АП Војводине и Подгорице.

„Односи између Србије и Црне Горе су веома добри, а реализација инфраструктурних пројеката у обе државе не само да ће повећати везе већ и мобилност туриста у обе земље“, рекао је председник Мировић. 

Фото: Pokrajinska vlada

Он је нагласио да дводневна манифестација Дани Војводине у Подгорици није само туристички догађај, већ културни и привредни, посебно ако се имају у виду и састанци са преко 20 компанија који се организују овим поводом у Привредној комори у Подгорици.

Стијеповић је нагласио да је идеја, с обзиром на бројну црногорску заједницу у Војводини, да се организују и Дани Подгорице и Црне Горе у Новом Саду. Он је додао да ће овакве иницијативе допринети порасту броја туриста и у Подгорици и у Војводини.

Мировић након обиласка штандова и разговора са привредницима и туристичким посленицима из Војводине који су изложили своје производе на Тргу независности, захвалио градоначелнику Подгорице и његовим сарадницима, на прилици да Војводина представи своје своје потенцијале.

„Има пуно разлога за овакве контакте, јер смо повезани на све могуће начине, кроз привредне и туристичке потенцијале, као и на пољу културе“, истакао је Мировић и изразио уверење да ће ова манифестација постати традиција, те да ћемо се наредних година окупљати и у Новом Саду и у Подгорици, јер за тиме постоји потреба.

Делегација АП Војводине, на челу са Мировићем, састала се данас и са министром одрживог развоја и туризма у Влади Црне Горе Павлом Радуловићем.

Мировић и Радуловић изразили су задовољство због одличних односа и сарадње Србије и Црне Горе, посебно у области туризма.

Председник Покрајинске владе је нагласио да треба искористити моменат на европском и светском тржишту туризма кроз узајамну промоцију и увезивање туристичких производа и привреде Црне Горе и Србије, истакавши притом да ће либерализација визног режима и унапређење инфраструктуре значајно допринети бољем резултату у сектору туризма.

Министар Радуловић је истакао да Црна Гора и Србија имају значајну шансу за остваривање још бољих резултата у туризму кроз заједнички наступ на далеким тржиштима који се спроводи кроз заједничку промоцију, наступ на сајмовима и креирање заједничког туристичког производа за туристе са ових тржишта.

Фото: Pokrajinska vlada

Саговорници су изразили задовољство због чињенице да је остварен раст броја туриста из Србије који су посетили Црну Гору, као и туриста из Црне Горе који су посетили Војводину.

На састанку је закључено и да има простора за појачану сарадњу у областима која је у заједничком интересу Црне Горе и Србије.

"Војвођански сокак" ће грађанима Подгорице и туристима пружити прилику да се упознају са војвођанским етно мотивима, будући да је замишљен као уређено етно војвођанско двориште. 

Посетиоци могу да купе типичне војвођанске сувенире, а манифестација је обогаћена пратећим програмом у којем учествују глумци и промотери, КУД “Светозар Марковић” из Новог Сада и тамбурашки оркестар „Романса”.

EUR/RSD 117.4754
Најновије вести