У покрајинску буџетску резерву пренето 450 милиона динара

Пред посланицима Скупштине Војводине ће се 21. фебруара наћи Предлог скупштинске одлуке о првом ребалансу буџета за 2020. годину, сазнаје „Дневник”.
pokrajinska vlada, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Дан раније ће о предложеном ребалансу расправљати Одбор покрајинског парламента за буџет и финансије, каже за наш лист председник Одбора Јован Лазаров. Напомиње да се ради о ребалансу техничке природе и да је реч о неутрошених 450 милиона пренетих из прошле године, који ће се преусмерити у буџетску резерву и користити и за отплату јавног дуга, с обзиром на то да се ради о флексибилним средствима. 

– Пренета, односно неутрошена свота из претходне године, након консолидованог рачуна трезора АП Војводине износила је око три милијарде динара, а процењени износ за ову годину је пројектован на 2,4 милијарде – навео је Лазаров. – Дакле, имамо вишка новца неутрошеног прошле године и мора да се ради ребаланс да би се та разлика – а превасходно се ради о ликвидним средствима – аутоматски укључила у трошење буџета, дакле у извршење.

На питање за шта ће тих 450 милиона динара бити намењено, каже да ће, с обзиром на то да је почетним буџетом текућа буџетска резерва била постављена ниско, свих тих 450 милиона бити пренето на текућу буџетску резерву да би се обезбедила флексибилност буџета до краја године и новац могао користити током целе године.

Ових неутрошених 450 милиона ће се укључити на позицију за отплату јавног дуга (Јован Лазаров)

– Пошто је пренета свота ликвидна, она ће бити замењена с изворним средствима која улазе у буџетску резерву, којих још немамо на рачуну.  Дакле, ових неутрошених 450 милиона ће се укључити на позицију за отплату јавног дуга, а новац намењен за отплату јавног дуга ће се укључити у текућу буџетску резерву. Како ће буџет бити сукцесивно пуњен, тако ће буџетска резерва током године интервенисати и циљано се трошити. Новац који је ликвидан, наравно, има приоритет у одговорном планирању и отплати јавног дуга. У суштини то је тема ребаланса – казао је Лазаров.    

Он је додао да је то једна позиција која се мења. Речју, ради се о повећању буџетске резерве, а пренета неутрошена ликвидна средства иду у исплату јавног дуга, док ће исти толики износ за отплату јавног дуга (којег још нема на рачуну) бити пребачен у текућу буџетску резерву.

– Тачка дневног реда на седници Скупштине биће задужење које смо пројектовали за 2020. годину у износу од 2,4 милијарде динара, тако да само операционализујемо ту одлуку о буџету. Ићи ће се на јавни позив и очекује се изузетно ниска каматна стопа, а новцем ће Покрајина спроводити своје капиталне пројекте у 2020. години – навео је Лазаров.

Е. Марјанов

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести