У Приштини осванули графити "Аљбинова заједница"

ПРИШТИНА: На зградама и плочницима у Приштини данас су се појавили графити на којима пише "Аљбинова заједница", чиме су активисти опозиционе Социјалдемократске партије изразили протест због тога што је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти у суботу у Охриду "прихватио обавезу формирања Заједнице српских општина".
1
Фото: Ilustracija/pixabay.com

Иако Приштина поручује да је у Охриду употребљен термин "самоуправа" и тврди да је позиција Приштине у дијалогу побољшана, међународни посредници подсећају да је ЗСО "међународноправна обавеза" власти у Приштини, пише Репортери.

Како је најављено раније данас, Курти ће у четвртак обавестити посланике о састанку и договору у Охриду.

Посланица Демократске партије, Бљерта Дељиу, рекла је да та странка са резервом прихвата то што је Курти договорио са српским председником и да на њега има озбиљне примедбе.

"Ми смо као странка веома забринути због овлашћења која су дата српској заједници", рекла је Дељиу.

Представник друге највеће опозиционе партије, Демократског савеза, Арменд Земај поновио став те странке да је договор у Охриду у супротности са циљевима тзв.Косова. 

"Преузете обавезе ће нас много коштати. Осим обавезе да се формира Асоцијација (ЗСО), постоји и део где се помиње самоуправа, која се не преводи другачије него као стварање новог нивоа власти", сматра Земај. 

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести