У шестој рунди разговора власти и опозиције највише напретка

БЕОГРАД: Представници политичких партија који су учествовали у "Дијалогу о изборима 2020" на Факултету политичких наука, оценили су данашњи, шести разговор власти и опозиције као најконструктивнији и као наговештај могућности договора око унапређења изборног процеса.
dijalog izbori fonet
Фото: FoNet/Aleksandar Levajković

Након данашње рунде дијалога, представници опозиције рекли су новинарима да је СНС направила искорак и да, као и предсавници власти, очекују да ће ускоро као резултат тих разговора започетих пре 45 дана уследити документ са мерама које ће унапредити изборне услове.

Представник Грађанског демократског форума Раде Вељановски рекао је да се данас чуло да је власт спремна да се раздвоје јавни ресурси од ресурса политичких странака, да се се јавни ресурси не смеју користити у политичке сврхе, да кампања не сме да се води у јавним предузећима и институцијама...

Вељановски је изразио жаљење што су поједини учесници предлоге излагали ултимативно, и потом, када они нису прихваћени, напуштали дијалог.

"Што време одмиче нас је мање а разговор је све конструктивнији - то је добро али не и чињеница да је мање представника опозиције", навео је Вељановски.

Лидер Либерално демократске партије Цедомир Јовановић сматра да је бојкот најгора одлука која може да задеси Србију.

"Идеја да се бојкотују избори и са друге стране став председника Србије Алекснадра Вуцица да то прихвати ноншалантно је катастрофа", рекао је Јовановић и додао да је данас прихваћено доста важних ствари - да је СНС направила искорак.

Јовановић сматра да је лоше то што ће наше проблеме решавати Кукан и Мекалистер.

Посланик Социјалистицке партије Србије Жарко Обрадовић оцењује да након данашњег дилога учесници треба да подвуку црту и кажу у чему су сагласни, а у чему нису и да то доставе организаторима скупа.

"Чули смо пуно корисних предлога од Цесида, Црте, Транспарентоности и Конференције градова и општина. спремни смо да те предлоге претоцимо у закон и гласамо у Скупштини и унапредимо изборни процес", рекао је Обрадовић.

Представник Покрета Социјалиста Бојан Торбица сматра да је данашњи дијалог показао да је било потребно мало више стрпљења да се дође до одређеног решења.

Живота Старчевић из Јединсвене Србије шесту рудну је оценио као њаконкретнију до сада.

Састанак је био велико користи за побољшајне изборих процеса, рекао је он.

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Шаша Шућуровић рекао је да ће ЛСВ о изласку на изборе одлучивати у складу са тим да ли се поштују изборна правила која како је додао, морају да се мењају.

По речима Петра Милетића Покрет слободних градана предлоге СНС види као охрабрење због чега ће доношење коначне одлуке о изласку на изборе сачекати.

Сачекаћемо крај дијалога уз посредовање Европског парламента, рекао је он.

Владимир Ðурић каже да ће Странка модерне Србије проучити предложени сет мера како би имали јасан став о томе у којој мери оне унапредују изборне услове.

Представник Демократске уније Рома Душко Јовановић говорио о потреби да се Ромима, који су као најугроженија заједница подобни за злоупотребе пред изборе, јасно обајсне бирачка права али и чињеница да и онај ко прима мито чини крично дело као и онај ко га даје.

Немања Ненадић из Транспаренсија оцењује да важно то што се данас чуло да ће се мењати неки од закона. Додао је верује да има довољо времена да се ствари промене.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести