У сусрет наставку међустраначког дијалога: Вучић са шефом Мисије ОЕБС

БЕОГРАД: Председник Републике Србије Александар Вучић састаће се данас с новоизабраним шефом Мисије ОЕБС-а Јаном Братуом.
aleksandar vucic, Tanjug/Dragan Kujundžić
Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

Сусрет изазива већу пажњу јавности него што би то било иначе да у Србији није ових дана поново покренута прича о дијалогу власти и опозиције. Уочи последњих парламентарних избора, Влада Србије и парламент изменили су низ прописа да би изашли у сусрет сугестијама које су стизале баш из поменуте организације.

Крајем децембра у Влади је одржан први састанак Радне групе за сарадњу с Организацијом за европску безбедност и сарадњу и Канцеларијом за демократске институције и људска права, у координацији и праћењу спровођења примене препорука за унапређење изборног процеса. На састанку је договорена динамика рада и оквирни план даљих активности, али неки прецизнији детаљи нису изнети у јавност. У саопштењу су једино подсетили на то да радну групу чине представници више надлежних органа, који ће, у сарадњи са свим надлежним органима и организацијама и представницима међународних институција, радити на унапређењу изборног процеса. ОДИХР је у име ОЕБС-а пратио прошлогодишње изборе у Србији, али је мисија, због пандемије коронавируса, била у мањем обиму.

И нову рунду разговора која треба да уследи, прати незадовољство дела опозиције, која је бојкотовала изборе. Члан Председништва СНС-а Владимир Орлић оштво је јуче реаговао на вест да је део опозиционара писао посланицима Европског парламента. Странка слободе и правде, Демократска странка и Покрет слободних грађана (ПСГ), између осталог, тврде да су забринути због, како кажу, недостатка политичке воље владајућих странака да прихвате решење које би разрешило политичку кризу у земљи. Те опозиционе партије инсистирају на томе да би опозиција требало да буде консултована у погледу будућих тема и формата предвиђеног дијалога.

С друге стране, Орлић истиче да та опозиција, која је, подсећа, бојкотовала сваки дијалог, сада тврди да „не могу да дочекају” да дијалог између власти и опозиције почне.

Да себе у писму проглашавају за „проевропске” они који су демолирали РТС, пребијали новинаре, демолирали Скупштину, пребијали народне посланике, махали вешалима и тестерама, позивали на силовање премијерке и називали жене дрољама? Подруку се држали с доказаним фашистима и осуђеним дилерима дроге, промовишући такве као своје политичке савезнике? Јесте, то је баш 'европски' – још се крсте широм Европе, кад их се сете. Само што прстом не запрете ЕП-у, поручујући: То што ви не путујете нигде нас не занима, има да дођете кад вам наредимо, навео је Орлић у саопштењу прослеђеном медијима.


Ко је нови шеф Мисије ОЕБС-а?

На старту ове године, Норвежанин Јан Брату преузео је дужност новог шефа Мисије ОЕБС-а у Србији од Италијана Андреа Ориција.

Како су саопштили из те међунардоне организације, Брату је радио као дипломата на Западном Балкану много година и да веома добро познаје регион. Био је шеф Мисије ОЕБС-а на Косову од 2016. до 2020. године, а пре тога је пет година био амбасадор Норвешке у Приштини и пет година у Босни и Херцеговини.

Између осталог, 1999. је као представник председавајућег ОЕБС-у учествовао на преговорима о Косову у Рамбујеу.

Од 1. јануара и једногодишњи мандат председавајућег ОЕБС-у преузела је још једна скандинавска земља – Шведска. 


Портпарол Лиге социјалдемократа Војводине Александар Мартон изјавио је да та странка није добила предлог заједничке платформе за дијалог о изборним условима који су сачинили ПСГ, ДС и ШП. Мартон каже да су лигаши спремни на анализу свих предлога јер сматрају да је „квалитетан изборни процес веома битан за демократску Србију”.

ЛСВ ће у преговорима изаћи с предлогом изборног закона, рекао је Мартон.

И раније су, како каже, истицали да Србији требају нова решења у погледу изборног система, јер је овај важећи превазиђен, те представња једну од препрека демократизацији, модернизацији и децентрализацији наше земље.

У кабинету председавајућег Спољнополитичком одобру Европског парламента Дејвида Меклаистера кажу да ће се о датуму и модалитетима наставка међустраначког дијалога у Србији изјаснити тек након разговора с председником Скупштине Србије Ивицом Дачићем.

Датум за тај састанак у овом тренутку још није фиксиран, додаје се у одговору његовог кабинета на питање о наставку и могућим променама у процесу међустраначког дијалога Србији уз посредовање Европског парламената. Медији, позвајући се на незванична сазнања, спекулишу о томе да би Дачић требало наредне седмице, око 27. јануара, да има нови телефонски разговор с Мекалистером да би размотрили формат, тајминг и остало у вези с дијалогом власти и опозиције.

Известилац ЕП-а за Србију Владимир Билчик изјавио је да је „у светлу најављених избора 2022. важно да се поправе услови за фер политичко надметање и да поверење јавности у Србији у медијско окружење постане снажније”.

С. Станковић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести