У Вршцу здравље и запослење на првом месту

– Град Вршац с „реалним годишњим буџетом” од око две милијарде динара, који на крају године увек буде већи, успева да ослушне потребе грађана и у складу с приоритетима успешно инвестира у комуналну и путну инфраструктуру, образовање и здравство – каже за „Дневник” градоначелница Драгана Митровић.
vrsac, Grad Vršac
Фото: Град Вршац

У складу с тим бележе и пад незапослених, који до посла стижу кроз програме стручне праксе, јавне радове и самозапошљавање, а радно место налазе и у фармацеутској и прехрамбеној индустрији, као и пољопривредној производњи.

– У циљу стварања услова за нове инвестиције, Град Вршац је почео пројектовање нове индустријске зоне Север, те смо усвојили План детаљне регулације и следи пројектовање и инфраструктурно опремање тог амбијента – наводи градоначелница Митровић, додајући да се та зона, површине 20 хектара, налази близу међународног пута с Румунијом, оивиченог оним који води ка Зрењанину и Новом Саду. – Важно нам је да нагласимо да ми нисмо испарцелисали ту површину, као што смо то урадили у Технолошком парку ка Београду, већ смо оставили инвеститорима да сами искажу своје потребе. И инфраструктура ће бити постављена на тај начин, ставићемо трафо-станице тамо где ће оне заиста и бити потребне.

Фото: Град Вршац

Град Вршац је почео пројектовање нове индустријске зоне Север на 20 хектара, а налази се близу међународног пута с Румунијом, оивиченог оним који води ка Зрењанину и Новом Саду (Драгана Митровић, градоначелница Вршца)

С друге стране, још једна велика инвестиција која је у току тиче се здравства и потпуне реконструкције Опште болнице, грађене од средине прошлог века. Реч је о пројекту који реализују у сарадњи с Канцеларијом за капитална улагања и тренутно се решавају имовинскоправни односи, будући да су неки објекти изграђени на парцелама на којима то није предвиђено.

– Тачну вредност ћемо знати након израде пројектно-техничке документације, а пошло се од реконструкције бившег одељења за ОРЛ, за шта је издвојено 70 милиона динара из Канцеларије, па смо с њима утврдили да је потребно реконструисати читаву болницу и очекујемо да та вредност буде најмање 200 милиона динара – каже наша саговорница. – До сада су рађене мање или веће нужне поправке, али подухват који подразумева комплетну замену столарије, подова, нову организацију болнице, до сада нисмо имали. Знате, неке просторије више неће бити на истом месту. Имали смо великих проблема с имовинскоправним односима зато што се није водило рачуна када је болница грађена. Постоји неколико зграда, а једна је изграђена на делу працеле која је предвиђена за пут. Рађена је озбиљна планска документација и ми смо, у сарадњи с Покрајином, као оснивачем, успели да све те проблеме решимо, и то баш на прошлој седници Скупштине града.

Фото: Dnevnik.rs


Маргинализоване категорије скинуте с маргине

Град Вршац израдио је Акциони план за укључивање Рома у Градску управу те су поставили првог ромског координатора за ромска питања, а и пример су добре праксе јер су отворили и прву Канцеларију за особе с инвалидитетом. Формирана је и библиотека с кућном доставом за ОСИ, а отпочели су и терапију јахањем у сарадњи са Спортским савезом града Вршца.

– Мислим да смо као Град уложили много напора у последње три године када су у питању особе с инвалидитетом – каже градоначелница Драгана Митровић. – Организујемо и превоз ученика с посебним потребама до школа, а прилагодили смо и игралиште које је изграђено за децу с инвалидитетом, где смо поставили и чесму. Једна од инвестиција је и изградња посебних тоалета у основним школама и може се рећи да сваког месеца имамо по једну инвестицију за ту категорију становништва.


По градоначелнициним очекивањима, први значајни резултати требало би да буду видљиви колико наредне године, док је током претходне године реновирано породилиште, Одељење гинекологије, набављени су нови уређаји за ургентну и физикалну медицину, а прошлог месеца је из само једног покрајинског пројекта за више од 26 милиона динара набављена најсавременија опрема за операциони блок и дијагностику, док је зграда Интерног одељења добила нови лифт.

Фото: Dnevnik.rs


Вршчани пијаћу воду довели до савршенства

– Један од највећих пројеката остварених у претходних годину дана је завршетак изградње Фабрике воде у Павлишу, што је инвестиција вредна више од шест милиона евра, а која је омогућила Вршчанима да пију једну од најквалитетнијих вода – указује градоначелница Митровић. – Чека нас још и замена водоводне мреже, то је нешто што нам је веома важно јер та квалитетна вода мора да тече кроз квалитетне цеви. У преговорима смо с Канцеларијом за капитална улагања о пројектовању и постоји могућност да нам до краја године буде одобрена замена читаве водоводне мреже. Тако ћемо довести воду до савршенства.


Будући да Вршац често има проблеме с поплавама због мањка атмосферске канализације, претходне године Град је, с Дирекцијом Министратсва пољопривреде, водопривреде и шумарства за воде започео капитални пројекат заштите од поплава детаљним уређењем корита потока Месић. Он у првој фази вреди више од три милиона евра које је обезбедила Светска банка. Радови су у пуном јеку и очекује се завршетак до краја године. Уређење потока пре свега представља одбрану од поплава, а с друге стране, тај део града добиће потпуно нови изглед с обзиром на то да ће детаљним уређењем водотока бити направљена и пешачка стаза.

– Ми смо веома поуздан партнер у спровођењу пројеката из ИПА фондова прекограничне сарадње јер смо на самој граници с Румунијом и тренутно смо у различитим фазама с пројектима чија је укупна вредност готово четири милиона евра – наглашава Драгана Митровић, додајући да је реч о бесповратним средствима које обезбеђује Европска унија. – Највећи акценат сада стављамо на пројекат који се тиче безбедности, а који подразумева начин реаговања надлежних органа у ванредним ситуацијама у складу с важећим прописима.

Леа Радловачки

Фото: В. Фифа/Град Вршац

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести