У Зрењанину за стадион, бунаре, улице, водовод 491 милион динара

Градоначелник Зрењанина Симо Салапура очекује да ће одборници на сутрашњој седници верификовати сагласност добијену од Министарства финансија за инвестициони кредит од 491 милион динара за комуналну инфраструктуру у селима, али и граду.
с
Фото: Зрењанин.рс

- С обзиром на повољну привредну ситуацију и локалне економске прилике, на основу сагласности Министарства финансија одобрен је кредит у износу од 491 милион динара, који ће се искористити на различите намене. Део средстава биће искоришћен за пројектно-техничку документацију која се тиче реконструкције и изградње саобраћајница атмосферске канализације, канализационе и водоводне мреже и за пројекат и санацију градске депоније - каже за “Дневник” Симо Салапура. Највећи део новца биће утрошен за више капиталних и комуналних инвестиција, а пре свега, за другу фазу адаптације градског стадиона, затим реконструкцију улица, тротоара, бициклистичких стаза на територији града Зрењанина, али и бушењу бунара у неколико насељених места, као и реконструкцију водоводне мреже у МЗ Ружа Шулман у самом граду.

Градоначелник Зрењанина наводи да ће део новца бити утрошен и за комунално опремање индустријске зоне Југоисток и комунално опремање избегличког насеља које се гради у Клеку.

Фото: Зрењанин.рс

Део новца биће утрошен и за комунално опремање индустријске зоне Југоисток и комунално опремање избегличког насеља које се гради у Клеку (Симо Салапура)

- Ово ће додатно да покрене град те ће грађани са овомл инвестицијом имати боље услове за живот, те је кредит сасвим оправдан и са економске и са практичне стране * истиче Салапура.

Градоначелник Зрењанина каже да неће бити усвојен ребаланс буџета, већ су добили сагласност Министарства финансија, коју ће верификовати и послати банкама, односно објавити јавни позив, након чега ће бити одабрана банка која ће да кредитира нове инвестиције у Зрењанину.


Потписан уговор за обилазницу

Салапура каже да је јуче изабран надзор за радове на завршетку обилазнице око Зрењанина, те је потписан уговор са извођачем радова.

-Врло брзо ће кренути радови, имали смо проблема, које смо отклонили, обезбеђена су средства, потписан уговор са извођачем, чека се да извођач крене са измештањем далековода, што ће довести до спајања читаве обилазнице и практично пуштања обилазнице у рад- каже градоначелник Зрењанина.


- Реч је о дугогодишњим инвестицијама, али већ на јесен можемо да очекујемо нове радове - наводи Симо Салапура.

Кад је реч о индустријској зони, акценат је на тренутно највећој ивестицији у Србији, а то је кинески „Линглонг”, иако има мањих преговарања са неким инвеститорима, наводи Салапура.

Фото: Зрењанин.рс

У буџету града планирана су и додатна средства за санацију дивљих депонија, такође и за санацију градске депоније, како би овакви проблеми, као што је јучерашњи пожар, били спречени и решени и како би Зрењанин био еколошки чистији

-Верујем да ће кинеска инвестиција, као и нови ауто-пут, донети нашем граду још инвеститора у нашу индустријску зону- каже градоначелник Зрењанина.

Градоначелник Зрењанина са сарадницима посетио је јуче градску депонију, где је избио пожар, а дим са депоније допирао је до најближих насеља и посебно се осећао на „Багљашу”. 


Тражи се нови партнер за фабрику воде

Незаобилазно питање када је Зрењанин у питању и вишедеценијски проблем града је и фабрика воде.

-Ми сматрамо да је уговор раскинут. Након више прилика које је добио извршилац услуга, односно фабрика воде, да постигне неопходне уговорене обавезе, они то нису урадили. Нису испунили обавезе, нити су постигли одређене параметре који су били неопходни и нису обезбедили стабилно континуирано снабдевање грађана Зрењанина водом- истиче Салапура. -Према томе, сматрамо да је уговор раскинут кривицом извршиоца. Не стајемо, већ трагамо за новим решењем, јер вишедеценијски је проблем у Зрењанину, али и шире, читав банатски регион има проблем са водом, па и цела Војводина. Тражимо новог партнера и верујем да ћемо у сарадњи са вишим нивоима власти, решити овај историјски проблем у Зрењанину.


 Видели смо на терену да су присутни професионални ватрогасци, добровољна ватрогасна друштва, механизација, камиони који непрекидно засипају земљом ризична места - каже Салапура и наводи да је највероватнији узрок пожара запаљење ободних делова депоније, на којима је трска, са којих је ватра, ношена ветром, прешла и на саму депонију. Ово је једина депонија на територији града и она очигледно превазилази наше капацитете. Процене су да сваки становник Зрењанина дневно направи око један килограм смећа, углавном све то стиже овде али, нажалост, имамо и дивљих депонија на територији града. У том смислу, планирали смо у буџету и додатна средства за санацију дивљих депонија, такође и за санацију градске депоније, како би овакви проблеми били спречени и решени и како би Зрењанин био еколошки чистији - рекао је градоначелник.

М. Стакић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести