УДС и Нова странка траже да се објави списак донација

БЕОГРАД: Уједињена демократска Србија и Нова странка затражиле су данас у одвојеним саопштењима да се јавно објаве донације које је наша држава добила као помоћ у борби против пандемије коронавируса.

Марко Ђуришић из УДС каже да Влада Србије списак донација, као и преглед онога што је држава купила ,може да објави на свом званичном сајту или на други пригодан начин.

„Грађани имају право да знају тачно ко нам је и колико донирао у новцу, опреми, лековима, али и колико је новца пореских обвезника утрошено за набавку. Колико је помогла Европска унија, појединачно европске земље, колико Кина, Русија, сви други донатори. То би свима помогло, отвореност ствара поверење”, истакао је Ђуришић.

Он је додао да је недопустиво фаворизовати било кога ко нам је пружио подршку у борби против Цовида – 19, истичући да је сада, како каже, свима јасно да није тачно да европска солидарност не постоји.

Та коалиција сматра и да је нужно и корисно да влада извести парламент о томе ко је и на који начин помогао Србији, додајући да ће њихови посланици упутити захтев да влада то учини на званичан начин.

Нова странка такође захтева да се јавности дају на увод тачни и прецизни подаци о свим донацијама великих земаља Србији, како се они, како кажу, не би злоупотребљавали “за прикривено прекрајање спољно-политицког курса дрзаве” и "креирање јавног мњења о томе ко су "једина српска браћа", а ко "нас је оставио на цедилу", каже се у саопштењу.

Та странка је поново затражила од Владе Србије да формира Комисију која ће надгледати њен рад у ванредном стању.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести