Уговори о додели помоћи за избегличке породице из Босне и Хрватске

БЕОГРАД: Уговори о додели 15 пакета грађевинског материјала избегличким породицама из Босне и Херцеговине и Хрватске с пребивалиштем на територији београдске општине Гроцка уручени су данас у згради те општине, а реч је о помоћи додељеној у оквиру реализације Регионалног стамбеног програма у Србији.
1
Фото: Tanjug

Вредност једног пакета грађевинског материјала износи максималних 9.000 евра, а средства су обезбеђена из донаторског фонда Регионалног стамбеног програма, чији је највећи донатор ЕУ. "Окупили смо се данас веома лепим поводом, како бисмо уручили 15 уговора о додели пакета грађевинског материјала за 15 породица које ће тако после више година коначно успети да заврше или адаптирају своје куће и од њих направе удобнији дом", рекао је први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић. Подсетио је да је рат на простору Хрватске и БиХ донео несрећу многима, губитак вољених и најмилијих и напуштање својих огњишта која су вековима иза нас градили и чували наши преци. Истакао је да Србија посвећено ради на пружању помоћи и збрињавању свих избеглих са простора бивше Југославије и труди се да пружи помоћ свима којима је потребна. "Регионални стамбени програм, у сарадњи са Републиком Србијом, обезбедио је средства за решавање стамбених потреба за више од 7.000 избегличких породица. До сада са, са поносом можемо рећи, ближимо се броју од 4.000 додељених стамбених решења", рекао је Дачић. Навео је да учешће Србије у Регионалном стамбеном програму укупно износи 31 милион евра и додао да се највише односи на земљиште и пратећу инфраструктуру у јединицама локалне самоуправе где се граде станови за избеглице.

"Станови се граде у више од 40 општина и градова, а само од априла до данас свечано смо уселили избегличке породице у десет градова и општина. Укупна одобрена бесповратна средства износе 134 милиона евра", додао је Дачић. Он је породицама којима су данас уручени уговори о додели пакета грађевинског материјала пожелео пуно среће у завршетку и адаптацији домова. "Ваше патње су немерљиве и заувек урезане у ваше сећање и сви заједно делимо и носимо терет минулих времена. Морамо бити јединствени и у срећи и у болу и само тако можемо градити сигурну будућност за сву нашу децу и њихово потомство. Влада Србије предано ради на том циљу. Са жељом да успешно завршите ваше стамбене објекте и да се не селите више нигде на силу желим вам пуно среће и успеха", закључио је министар. Председница општине Гроцка Живадинка Аврамовић је рекла да је та општина и до сада учествовала у додели хуманитарне помоћи у одређеној мери и као један од примера навела набавку 20 пакета грађевинског материјала за избегла и расељена лица са Косова и Метохије. "Изузетно смо поносни што је 15 породица данас добило помоћ...надам се да ће им ови пакети грађевинског материјала послужити да завршр изградњу својих домова и да коначно могу да живе као и остали грађани наше општине", додала је она. Програм менаџер у Делегацији ЕУ у Србији Бригит Кухар је рекла да од свих пројекта које финансира ЕУ највише радости доносе они који се односе на људска права и људско достојанство. "Уз једнакост и слободу, то су основне вредности ЕУ која је највећи донатор Регионалног стамбеног програма и та помоћ износи 232 милиона евра", истакла је она. Навела је да је више од 3.800 породица већ добило стан, сеоско домаћинство, пакет грађевинског материјала или монтажну кућу. "Верујем да ћемо до краја 2021. године остварити наш циљ и обезбедити трајна стамбена решења за више од 7.000 избегличких породица", додала је Кухар. Шеф теренске службе УНХЦР Андреј Казаков је рекао да је Регионални стамбени програм посебно важан за ОЕБС и УНХЦР јер пружа кров над главом онима који су на то дуго чекали и зато што представља нов почетак за кориснике, те истакао да ће ОЕБС и УНХЦР наставити да подржавају тај програм. "Пред вама који сте дуго ишчекивали данашњи дан је још много посла. Желим вам да што пре завршите радове и да са породицама живите у добром здрављу и много бољим условима", додао је он. Међу 15 породица којима су данас уручени уговори о додели пакета грађевинског материјала је и породица Борише Грабовца који је 90-их година избегао из околине Сарајева. "У Гроцкој сам од 2002. године када смо се доселили у једну викендицу у којој и данас живимо, мале квадратуре са кровом који прокишњава. Сада, када добијем материјал, поправићу кров и адаптираћу кућу да од ње направим пристојно место за живот за мене и моју породицу", додао је он. Присутнима се обратио и комесар за избеглице и миграције Србије Владимир Цуцић који је рекао да избегличке породице којима су уручени уговори у Гроцкој живе око 20 година.

"Помозимо да их што више остане овде јер ако оду њихова деца, као и наша, неће бити добро, а онда ће бити касно да се питамо ко је крив. Сви ћемо бити криви у случају да то допустимо и зато нека ових 15 породица буде само почетак за све оно што треба да узмете...нек вам је срећно и да се од данас други лист окрене", додао је он. Регионални стамбени програм заједнички је вишегодишњи програм Србије, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Хрватске који има за циљ да обезбеди трајна стамбена решења за најугроженије избегличке породице у региону. Спроводи се уз подршку ОЕБС-а, УНХЦР-а и Банке за развој Савета Европе, а финансиран је средствима ЕУ, која је и највећи донатор, Сједињених Америчких Држава, Немачке, Норвешке, Италије, Швајцарске, Данске, Турске, Луксембурга, Шпаније, Кипра, Чешке, Мађарске, Румуније и Словачке.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести