УН: Тачи и Весељи подривају рад Специјалног суда за злочине ОВК

ЊУЈОРК: Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш оптужио је Хашима Тачија и Кадрија Весељија да опструишу рад Специјалног суда за злочине ОВК.
a
Фото: Youtube Printscreen

Гутереш је у извештају о стању на КиМ, који ће се наћи пред Саветом безбедности 21. октобра, оценио да су пандемија корона вируса, политичка криза и најава оптужница за ратне злочине против косовског председника Хашима Тачија и шефа Демократске партије Косова Кадрија Весељија, додатно узбуркале "ионако крхку политичку и безбедносну ситуацију на Косову".

Гутереш је упозорио да је безбедносна и политичка ситуација додатно узбуркана пандемијом корона вируса, политичком кризом насталом после пада владе Аљбина Куртија и најавом оптужница за ратне злочине против бивших лидера такозване Ослободилачке војске Косова, Хашима Тачија и Кадрија Весељија.

"Најаве Специјалног тужилаштва за ратне злочине да су против косовског председника Хашима Тачија и лидера Демократске партије Косова Кадрија Весељија у Хагу поднете оптужнице за ратне злочине и злочине против човечности, додатно су закомпликовале политичку сцену у Приштини", наводи се у Гутересовом извештају, који обухвата период од марта до септембра, преноси РТС.

Специјализовано тужилаштво у Хагу поднело је крајем јуна предлог оптужнице против Тачија и Весељија, који се терете за низ злочина против човечности и ратних злочина, укључујући убиства, отмице, прогоне и мучења, а ту оптужницу треба да потврди Специјални суд за злочине ОВК.

Генерални секретар УН је навео и да је ситуација на Косову додатно закомпликована проблемима које је, нарочито у последње време, проузроковала пандемила корона вируса, праћена политичком кризом коју је изазвао пад владе Аљбина Куртија.

Гутереш је упозорио и на покушаје Хашима Тачија и Кадрија Весељија да опструишу рад Специјалног суда за злочине ОВК, који су тужилаштво оптужили да је "политички мотивисано", а оптужбе лажне.

У извештају се наводи и да је из косовског буџета издвојено 20 милиона евра за помоћ особама оптуженим пред новим судом, те да је почела расправа о закону о заштити вредности ОВК, који су међународни званичници оштро критиковали.

Како је навео Гутереш, Тачи је поднео предлог уставног амандмана, којим би се окончао мандат Специјалног суда за злочине које су починили припадници Ослободилачке војске Косова.

Уједињене нације су навеле да се у протеклих шест месеци на Косово вратило 189 особа, од чега су већина Срби, као и да се од 1999. године вратило нешто више од 28.000 особа.

Генерални секретар УН је поздравио наставак дијалога између Београда и Приштине, наводећи да је приметна нова енергија усмерена ка нормализацији односа.

"Надам се да ће тако остати до проналажења свеобухватног решења", навео је Гутереш и позвао лидере у Београду и Приштини да "покажу флексибилност и креативност како би се превазишле разлике".

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести