Уручени кључеви станова избегличким породицама у Сомбору

СОМБОР: Избегличким породицама у Сомбору данас су уручени кључеви 40 станова, у оквиру Регионалног стамбеног програма.
dacic
Фото: Tanjug (Nenad Nešić)

Данас додељени станови део су "Потпројекта 4", чија је вредност већа од 18 милиона евра, од којих је више од 16 милиона из донације Регионалног стамбеног програма, а нешто више од два милиона евра је национална контрибуција.

Уручењу кључева данас је присуствовао и министар спољних послова Ивица Дачић, који је истакао да кључеве станова данас добијају наши суграђани, који су бежећи од ратне стихије на просторима бивше Југославије, нашли мир и уточиште у Србији.

Додао је да је држава, иако је од тих тужних догађаја прошло и више од 20 година, тек данас уприлици да им помогне да добију пристојан дом за њихове породице.Дачић је указао да још увек постоје многа тешка и отворена питања у односу са нашим суседима, и да смо сведоци сталних притисака и замена теза у међусобним односима.

Подсетио је да се још трага за несталима и још увек многе породице чекају одговоре о судбини својих најмилијих."Зато, са овог места, желим да вам упутим поруку наде и замолим да славимо живот. Да овај дан буде ваш нови почетак на путу ка некој лепшој и безбрижнијој будућности, за коју сви ми у влади напорно радимо", рекао је Дачић, а наводи се у саопштењу Министарства.

Дачић је подсетио да је Србија са ЕУ остварила успешну сарадњу оличену управо у Регионалном стамбеном програму, чији је циљ да стамбено збрине и обезбеди све породице са простора бивше Југославије које имају статус избеглих лица.Програм се спроводи у Србији, али и у Хрватској, БиХ и Црној Гори.

Дачић је додао да је Програм финансиран кроз донаторска средства, те да велику захвалност дугујемо ЕУ као највећем донатору, као и свим државама појединачним донаторима.Фондом Регионалног стамбеног програма управља Банка за развој Савета Европе.

Комесаријат за избеглице и миграције је водећа институција која спроводи програм у Србији, док процес избора корисника спроводе у сарадњи са локалним самоуправама, уз надзор и стручну помоћ УНХЦР-а и ОЕБС-а.У оквиру Потпројекта 4 планирано је усељење у 1.233 стамбене јединице, у више локалних самоуправа.

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести