Усаглашавање законодавства о заштити конкуренције са ЕУ

БЕОГРАД: Председник Комисије за заштиту конкуренције Републике Србије Милоје Обрадовић разговарао је данас са представницом Директората за политику суседства и преговоре о проширењу Европске комисије Азром Иковић о активностима на унапређењу привредног амбијента у Србији, посебно оним везаним за процес преговора у оквиру Поглавља 8: Политика заштите конкуренције.
evropska komisija
Фото: printscreen

Обрадовић је упознао гошћу са досадашњим радом и плановима Комисије, нарочито оним који су везани за усаглашавање законодавног оквира у коме ради институција са правним тековинама ЕУ, саопштила је Комисија за заштиту конкуренције Србије.

Комисија је, истакао је др Обрадовић, припремила предлоге три уредбе које се тренутно налазе у процедури усвајања, а чиме, у потпуности, усклађује постојећи законодавни оквир са оним што је предвиђено Националним програмом за усвајање правних тековина ЕУ, наводи се у саопштењу.

Истакнуто је да је политика заштите конкуренције у Србији, а посебно рад Комисије за заштиту конкуренције, високо оцењен од стране администрације у Бриселу. Наиме, у последњем Извештају Европске комисије о напретку, као и у неформалним контактима са представницима ЕК, Комисија за заштиту конкуренције препозната је као један од делова српске администрације чији је рад највише усаглашен са правним тековинама Европске уније, наводи се у саопштењу.
Председник Комисије је обавестио Иковић и о активностима на реализацији пројекта оснивања Форума за заштиту конкуренције Западног Балкана, са седиштем у Београду, а који је, заједно са ЕБРД покренула Комисија за заштиту конкуренције.

Обрадовић, је такође, представио и правце у започетом послу унапређења законског оквира заштите конкуренције у Србији, као и са активностима на промоцији политике заштите конкуренције које Комисије спроводи. 
У том смислу представница Директората ЕК је подржала и истакла важност даљег унапређења рада Комисије.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести