Ускоро заједничка седница Владе и представника Срба с КиМ

БЕОГРАД: Недавна посета председника Александра Вучића Косову и Метохији била је позитивна прекретница и свима је дала подстицај за још снажнију борбу за бољи положај српског народа у покрајини, оцењено је данас на радном састанку директора Канцеларије за КиМ Марка Ђурића с представницима институција Србије и локалних самоуправа на Косову и Метохији. 
djuric selakovic kojic
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

На састанку се разговарало о реализацији планова изнетих током посете председника, а најављена је и скора заједничка седница Владе Србије са представницима српског народа са Косова и Метохије, на којој ће бити представљен инвестициони план за општине са српском већином и усаглашене мере подстицаја за инвеститоре спремне за улагања у та подручја.

Седница ће, како је речено бити одржана за око месец дана, до када би требало да буду обављене и ревизије већ израђених инфраструктурних и привредних пројеката.

На сасатанку, којем су присуствовали генерални секретар и шеф кабинета председника Србије Никола Селаковић и Ивица Којић, речено је да предстоји велики талас улагања Србије у јужној покрајини, те да се у том смислу очекује ефикасност и проактивност свих српских институција на терену.

Недавна председникова посета у економском погледу представља генерацијску шансу за наше грађане на Косову и Метохији и све њихове политичке представнике који желе да учине нешто добро и вредно, рекао је Ђурић, који је присутне упознао са листом планираних пројеката.

Селаковић је у разговору поручио да је у припрему и реализацију пројеката потребно укључити све интелектуалне и институционалне капацитете на терену, посебно Приштински универзитет са привременим седиштем у Косовској Митровици.

Неопходно је, како је наглашено, ангажовати и све локалне капацитете за припрему тржишта за производе који ће проистећи из предстојећег инвестиционог циклуса.

И представници Срба с Косова и Метохије изнели су низ конкретних предлога за побољшање привредне активности у општинама са српском већином и обећали да ће у предстојећем периоду реализација инвестиција из централне Србије бити апсолутни приоритет српских локалних самоуправа и институција у покрајини.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести