Уставни суд одобрио Тачијев декрет

ПРИШТИНА: Косовски Уставни суд одобрио је данас декрет председник Хашима Тачија, којим је за мандатара за састав нове владе поставио Авдулаха Хотија.
Hašim Tači Foto Tanjug/S.Radovanović
Фото: Foto Tanjug/S.Radovanović,

Како преноси Косово онлајн, Уставни суд је оценио да је председник поступао у складу са чланом 82. став 2. Устава поводом мандата датог Авдулаху Хотију из Демократског савеза Косова.

Такође је укинута привремена мера обуставе ове уредбе.

Декрету Тачија противи се Покрет Самоопредељење одлазећег премијера Аљбина Куртија, најјача појединачна странка у скупштини, која захтева нове изборе.

Тачи: Сви да поштују одлуку Уставног суда

Косовски председник Косова Хашим Тачи нагласио је вецерас да сви политички акртери у Приштини треба да поштују одлуку Уставног суда, који је одобрио његов декрет о именовању Авдулаха Хотија за мандатара нове владе-

Тачи је на Фејсбук профилу написао да политичке странке и све институције морају показати политичку зрелост, поштовање и посвећеност закону и косовским институцијама.

"Морају спроводити и поштовати тумачење Устава и усаглашеност закона и других аката са Уставом. Многи изазови очекују Косово", навео је Тачи.

Додао је да је био убеђен да је сваки корак који је направио у потпуном складу са Уставом и поручио да му је драго што је Уставни суд то потврдио.

Тачијевом декрету противи се Покрет Самоопредељење одлазећег премијера Аљбина Куртија.

Та, најјача појединачна странка у косовској скупштини поштпо није успела да офримра већину, захтева нове изборе.

Амбасада САД позива на поштовање одлуке Уставног суда

Амбасада САД у Приштини позвала је вечерас све институције и политичке странке на Косову да прихвате одлуку косовског Уставног суда којом је одобрен декрет председника Хашима Тачија, којим је мандат за састав нове владе доделио Авдулаху Хотију из Демократске странке Косова.

Амбасада је у саопштењу објављеном на Твитеру замолила све лидере да раде заједно "за мирну транзицију у интересу мира, стабилности и просперитета за све грађане Косова".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести