Усвојен буџет АП Војводине за 2019. годину: Више новца за развојне пројекте

Посланици покрајинског парламента усвојили су данас, већином гласова, буџет Аутономне покрајине Војводине за 2019. годину који ће износити 74,4 милијарди динара, односно за 1,34 милијарде већи у односу на овогодишњи буџет након другог ребаланса.
Zasedanje SkupstineVojvodinec-BLU_095
Фото: Дневник/ Б. Лучић

За је гласало 71 посланик посланичке групе “Александар Вучић - Србија побеђује”, Савеза војвођанских Мађара и коалиције око Социјалистичке партије Србије, док је против оваквог прелдога буџета било 17 посланика опозиције. Имајући у виду да је обједињена расправа о 20 тачака дневог реда које су у вези за новим буџетом, опозиција је негодовала да сваком посланику остаје по 15 секунди да изнесе мишљење о сваком предлогу. Ипак, и поред тога расправа око буџета трајала је око седам сати.

Док је за представнике владајуће већине буџет за наредну годину развојни и добро испланиран, опозиција тврди да већи обим средстава не доноси и више средстава свим секретаријатима, већ је чак и рестриктиван према неким секретаријатима и областима у односу на актуелну буџетску годину.

Фото: Дневник/Б. Лучић

– Буџет је за око 13 милијарди динара већи него 2016. године, када је формирана ова Покрајинска влада. Порез на зараде је са 3,4 милијарде данас скочио на 4,2 милијарде, а порез на добит са 4,6 на 8,4 милијарди динара – изјавио је шеф посланишке групе Српске напредне странке у Скупштини Војводине, Миленко Јованов уочи скупштинске седнице.


Завршетак вишегодишњих инвестиција

Илона Пелт (СВМ) је нагласила да је посебно важно да је буџетом АПВ обухваћен завршетак вишегодишњих инвестиција те да је трансферним средствима из републичког буџета за капиталне пројекте опредељено 558,4 милиона динара за изградњу и опремање зграте Радио-телевизије Војводине, 300 за Жежељев мост и 300 милиона за наставак адаптације и доградње Народног позоришта у Суботици.


– Економски показатељи у Војводини указују на то да се ситуација апсолутно мења на боље – нагласио је Јованов и истакао заједничку сарадњу Републике, Покрајине и локалних самоуправа.

Према његовим речима, највећи део новца из покрајинске касе и наредне године ће, поред улагања у инфраструктуру и здравство, бити усмерен у привреду и пољопривреду. Шеф посланичке групе СРС Ђурађ Јакшић нагласио је да су посланици те странке поднели 60 амандмана у покушају да новац “преусмери са авантуристичких, скупих и непотребних пројеката на оне који су заиста потребни за квалитет живота грађана Војводине.

– Сви наши амандмани су одбијени, а овако конципиран буџет је пун празнина и рупа и показује одсуство амбиција и креативности, нема нових и значајнијих пројеката– рекао је Јакшић.

Радикали су незадовољни смањењем средстава за пољопривреду, социјалну заштиту, туризам и привреду, а посебно су огорчени због, како је речено, никад мање новца за спорт и омладину, те да је градски буџет Новог Сада у 2018. години определио дупло више новца за ту намену него Покрајина за целу територију Војводине.

Заменица председника Посланичке групе Савеза војвођанских мађара у Скупштини Војводине Илона Пелт, изјавила је да је покрајински буџет већи је за 5,8 милијарди у односу на први буџет за 2018. усвојен прошле године.

Фото: Skupstina Vojvodine/B. Lucic

Посланик Демокртаске странке Ненад Боровић констатовао је чињеницу да је износ буџета већи и да су повећани трансфери из републичке касе, али да се на приходној страни тешко може бити задовољан чињеницом да се константно смањују приходи од закупа пољопривредног земљишта и да би Покрајина требало да санкционише лоаклне самоуправе који нису сповели лицитацију за закуп пољопривредног земљишта, док је посланик Лиге социјалдемократа Војводине Саша Шућуровић рекао да је по питању закупа пољопривредног земљишта приход та две године опао за 220 милиона динара. Он је, такође, критиковао и 160 милиона динара колико Војводина приходује од рудне ренте коју уплаћује Нафтна индустрија Србије која је најнижа рента у европи од само три одсто.


Новаковић удаљен са седнице Скупштине

Фото: Skupstina Vojvodine/B. Lucic

Данашња седница почела је инцидентно, јер је након покушаја посланика групе “Алтернативе за Војводину” да у току скупштинског заседања развију транспарент “слободни медији, слободни избори, слободне институције”, прво обезбеђење извело посланика ове групе Борислава Новаковића, а затим су салу напустили и остали посланици “Алтернативе за Војводину”. Они су на себи имали налепнице с истим слоганом. На конференцији за новинаре уочи седнице Новаковић је најавио да због напада на Борка Стефановића у Крушевцу и, како је навео, гушења демократије у Србији посланици неће учествовати у даљем раду војвођанског парламента. Извођењу из скупштинске сале претходио је вербални сукоб, јер је Миленко Јованов (СНС) Новаковићу рекао “данас налепница, сутра наногвица”. Новаковић је онда, упирући прстом оптужио Јованова да „одлучује о томе ко ће бити осуђен”, после чега је председник Скупштине Иштван Пастор рекао обезбеђењу да Новаковића изведе из сале.

Јованов је након иницдента на конференцији поновио реченицу коју је изговорио и додао:”Запослићемо нових 23.000 људи, оне исте које је Бора Новаковић отпуштао и то ће бити наш одговор на њихово насиље и вербално и физичко”.

Посланици “Алтерантиве за Војводину” транспарент су развили али испред скупштинске сале. Све улазе у скупштинску салу након тог инцидента контролисало је скупштинско  обезбеђење.


За потпредседницу покрајинског парламента и посланицу Социјалистичке партије Србије Александру Ђанковић овај буџет, поред развојног, садржи карактеристике социјалног и друштвено одговорног.

Она је, између осталог, нагласила да је од посебног значаја социјална компонента и проналатитетна политика која подразумева накнаду за незапослене мајке трећег и четвртог детета од 15.000 динара и за то је опредељено 270 милиона динара.

Јован Лазаров (СНС), председник Скупштинског одбора за буџет и финансије рекао је да за две и по године откако нова власт управља Војводином забалежен значајан раст уступљених средстава, са 10,5 милијарди на 17,1 милијарду динара.

Посебно је истакао улагање у апарате за зрачење онколошких болесника и да је намера да се укине листа чекања.

Критике опозиције ипак су изостале у домену здравства, када је реч о инвестицијама, јер је за ту област опредељено више од две милијарде динара, док је око сваке области било полемика посланика власти и опозиције, па чак и око одлуке која је уведена овим буџетом, а подразумева двогодишњу месечну финансијску накнаду од 15.000 за незапослене мајке које имају треће и четврто дете. Међутим, у овом случају примедбе нису биле на одлуку да се финансирају незапослене, већ за процедуру, па је потпредседник Скупштине Војводине Иван Стијеповић предложио да се промени одредба према којој мајка не сме годину дан пре порођаја да има запослење, чиме се дискредитују мајке које су у години дана пре трудноће радиле, али су добиле отказ. Према његовом мишљењу, прилагођавање тих услова не би значајно оптеретило буџет, али је овај амандман одбијен већином гласова.    

А. Савановић

Фото: Б. Лучић

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести