Уз помоћ Румуније, Србија отвара једно поглавље?

БРИСЕЛ: Румунија, као председавајућа ЕУ, планира пре краја месеца одржавање међувладине конференције на којој би била отворена нова поглавља у преговорима са Србијом, јавља РТС, позивајући се на дипломатске изворе у Бриселу.
eu srbija, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

"Разговори о томе се још воде између земаља чланица, али циљ румунског председавања је да крајем месеца буде одржана међувладина конференција са Србијом", наводи европски дипломатски извор.

Иако је још неизвесно хоће ли уопште бити сагласности земаља чланица о отварању нових поглавља, дипломатски извори оцењују да би реалистични исход у овом тренутку био отварање једног поглавља, и то поглавља 9 о финансијским услугама.

За ову одлуку биће одлучујуће и да Србија пре тога буде уклоњена са такозване "сиве листе" Међудржавног тела за борбу прања новца (ФАТФ), што се очекује на генералној скупштини ове организације у Орланду 22. јуна.

Осим уклањања са "сиве листе" земаља са ризиком у погледу прања новца, на одлуку о отварању поглавља пресудно утиче и недавно објављени годишњи Извештај Европске комисије.

Извори упућени у дебату унутар ЕУ констатују да "критике које су у извештају Европске комисије биле упућене функционисању институција, владавини права и стању медија у Србији, нису помогле онима који се у Савету ЕУ залажу за бржи напредак Србије ка ЕУ".

Посебно у ситуацији када су неке утицајне земље чланице све скептичније према целокупном процесу проширења ЕУ на Западни Балкан.

Како преноси РТС, трема Такав став према проширењу ће, по свему судећи, довести и до новог одлагања отварања преговора са Северном Македонијом и Албанијом, упркос позитивној препоруци Европске комисије, о чему се коначна одлука очекује следеће недеље.

Србија у овом тренутку има пет процедурално спремних преговарачких поглавља, за чије отварање је потребна једногласна одлука земаља чланица.

Досадашња пракса била је да се углавном отварају два нова поглавља за време једног шестомесечног председавања ЕУ.

У досадашњем току преговора који су започели у јануару 2014, Србија је отворила 16, од укупно 35 преговарачких поглавља, а прелиминарно је затворила два.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести