ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ о актуелним темама: Борба око РЕЗОЛУЦИЈЕ о СРЕБРЕНИЦИ је борба НЕРАВНОПРАВНИХ Њен циљ је УКИДАЊЕ СРПСКЕ (ФОТО)

Председник Србије Александар Вучић гостује у емисији "Четвртком у 9" на РТС, у којој же говорити о свим актуелним темама.
v
Фото: Ilustracija/Youtube Printscren/RTS/ Printscreen/Instagram/buducnostsrbijeav

Уочи седнице ГС УН земље трпе огромне притиске, неки наши пријатељи се извињавају, али Мађарска ће бити против, Словачка неће гласати за, ни Кипар, скоро сам сигуран да ће Кина бити против..., поручио је вечерас Вучић.

Пружићемо пијетет жртвама, али не очекујте да газимо сопствени народ

Председник Србије оценио је да ново распиривање међунационалних сукоба због резолуције о Сребреници представља дубинску и много тежу последицу.

Ми смо разговарали са људима. И ви видите, људима је тешко ово око Косова, али људи знају да ће то да гурају до неког тренутка, али да не могу да их убаце у УН, имају неку врсту мање сигурности, али ипак сигурности. Јер то не могу без нас. А што се тиче овога, људи имају подозрење, страх, али се осећају и кивно и бесно, рекао је Вучић.

Навео је и да има много нетачних ствари на порталима од тога да је пуцао, држао снајпер који, како је истакао, никад није имао у руци, до тога да нас називају "геноцидашима".

Који су то наши погрдни називи за њих? Па нема их. Ми овде кажњавамо свакога ко би било који погрдни назив упутио. Што не кажете да на свим њиховим порталима само читате о ђиканима и геноцидашима?, рекао је Вучић.

Како каже, свуда пише РС, а са друге стране тешко им је да то изговоре.

Нисам сигуран да би многи волели да постоји Србија. Што се нас тиче, ми немамо проблем да постоји Босна и Херцеговина. Никада га нисмо имали и увек смо се држали Дејтонског мировног споразума и њиховог устава. Али, наравно, и Република Српска мора да постоји у складу са Дејтонским мировним споразумом, рекао је Вучић.

Како додаје, у томе су разлике, али они су сад показали шта је то што им ми значимо и колико желе и дијалог и добре односе са нама.

На констатацију водитеља да у региону најтеже иде комуникација са Сарајевом, као и да је Вучић покушао да се дође до неке врсте пацификације са Бошњацима, председник је одговорио да све време Србија то ради.

Ја желим најбоље односе са Бошњацима. Улажемо већи новац пропорционално у другим деловима Србије управо у оним општинама где су Бошњаци већина. Ја мислим да ти људи то виде, рекао је Вучић.

Биће много тешко, позивам људе да гласају по својој савести

Вучић се осврнуо и на предстојеће изборе и указао на њихов значај. На изборима грађани одлучују о својој судбини, данас имамо 550.000 запослених људи више него пре 12 година, надамо се расту од 3,7 одсто, то су фантастичне разлике у резултатима  .

Ја морам људима да се извиним, јер ја сад морам да обављам велики државни посао. Ја ћу бити у недељу са њима на том скупу у Новом Саду и онда мене шест дана опет неће бити од тих десет преосталих до краја избора у кампањи. Наравно људи мисле да је свеједно за кога понекад гласају. Па добро, да пробамо. То је чувена реченица, да пробамо. Али избори нису ни игра, ни играчка. И ми имамо експо, ми имамо такве циЉеве, тако велике циљеве. Људи, поставили смо циљеве 1400 евра плата, 650 евра пензија, просечна. Просечна плата 1400 евра. Просечна плата у Београду значи биће 1800 евра. 2027. године већ. Дакле, ми ћемо тада бити на нивоу данашњег просека или нешто изнад данашњег просека ЕУ. На много места биће тешко, сви су се поново ујединили. То је оно што сам могао да схватим. Стварно, молим Људе да ми не замере, молим Људе из СНС-а коју толико волим и не морам да будем председник те странке да бих ту странку толико волео и колико поштујем и странку Расима Љајића, пре свега социјалистичку партију Србије.

На констатацију да Ђилас бојкотује изборе и да му недостаје као полтиички такмац, Вучић каже да по том питању није у фокусу.

Не зато што немам довољно снова за сваки од градова, али ако сам добро пратио шта сте хтели да кажете - "Лако ти је Вучићу кад су скинули Ђиласа, сада ће ти бити теже". Ја не могу да бирам противнике, понекад бирај устранци, понекад Људи овде или ситуација и стање у земЉи. Уз све оно што бих имао да кажем о Ђиласу, а то нису лепе ствари и нећу да говорим о томе јер он не учествује, али они који би да га замене нисам сигуран да знају тај посао и да су озбиљнији и писменији.

Избори су најважнији. Нису избори играчка, поновићу. Немојте само једну ствар са ума да сметнете: ми данас имамо 550 000 запослених формално више него пре 12 година. А имамо и најмање и због миграција до 2017. и природног прираштаја око 400 000 Људи мање. Сад се враћају и та разлика се смањује али и даЉе имамо мањи природни прираштај. Када то сагледате онда видите разлику у резултатима. Замислите ту власт у којој би Марсовци владали са овима што би сваки дан да протестују због неког инвеститора, са онима трећима, ако не знам чега, како би то изгледало? И озбиЉно то питање постављам. И када људи мисле, па ја ћу за ове, зато што су слични, а неће ићи против, сви ће се они ујединити у једном дану, и то смо и данас видели када је Несторовић рекао, ако ови не изађу на изборе, нећемо ни ми, уосталом ми не бисмо имали све ове проблеме као држава данас око избора, само да је било мало одговорности баш у тој странци као што је није било. И ја мислим да Људи само треба да процене, знам ја колико има они који мисле да сам и антипатичан и одвратан и за неке друге људе, и није то проблем.

Фото: Youtube Printscren/RTS

О покушају атентата на Фица: Он је велики пријатељ Србије

Председник је на почетку прокоментарисао покушај атентата на словачког премијера Роберта Фица.

У послератној историји Европе чини ми се да је само на четворицу лидера земаља пуцано. Неколико пута на Де Гола, убијен је Палме, убијен је Ђинђић и јуче је био атентат на Роберта Фица.

То су све људи од политичког интегритета, људи који су били способни, чини ми се, да воде неку врсту инокосне политике. И занимљиво сви ови догађаји се дешавају у време неке промене геополитичке парадигме. Интересантно је да сте поменули Де Гола и то је, по душе, било је много криза због којих је могло да се очекује у оно време да се такве ствари догађају.


Посетићу Фица у Братислави заједно с Орбаном, видећемо кад

Председник Александар Вучић изјавио је вечерас да ће заједно са премијером Мађарске Виктором Орбаном посетити словачког премијера Роберта Фица на кога је извршен атентат, када буду могли заједно да оду у Братиславу.

Сасвим је извесно да ћу га посетити, само је питање када, рекао је Вучић гостујући на РТС.

Каже да је са Орбаном већ разговарао и да је њихов договор да  када буду могли да оду заједно и посете Фица.

„Да одем по Виктора и да заједно одемо у Братиславу, у посету Роберту. Виктор је у контакту са његовом породицом."


У савременом добу просто је незамисливо да се овако нашто деси, али јасно говори о тој великој што медијској подели, што подели у словачком друштву, која је на крају створила ту атмосферу која је постала нормална да неко пуца у словачког премијера, којег изузетно ценим. Он је велики пријатељ Србије, искрени пријатељ Србије, он је такав пријатељ Србије да на њега не можете да извршите притисак. Говоримо о већим земљама и Европске унији и Сједињеним америчким државама и свим другима. Једним делом је то, осим традиционалног пријатељства које имамо са Словацима, избог чињеница да смо нас двојице лични пријатељи. Искрени, дугогодишњи лични пријатељ, и када је он у опозицији, и када није, и видели смо се и у једним, и у другим, и у тешким, и у лепим тренуцима.

Фото: Youtube Printscren/RTS

И то ме, искрено, потресло, а он је... Хтео сам да подсетим какав је он човек и какав је он политичар, да мало изађемо из ових фраза, про-руски настројен политичар, којим неки медији можда и оправдавају овај страшни догађај.Он је један велики лидер несаломиве воље који се ретко проналазе, поручио је Вучић.

Дневник/Курир/Танјуг

EUR/RSD 117.0769
Најновије вести