УЖИВО ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ НА САЈМУ ПРИВРЕДЕ У МОСТАРУ: Невероватно је колико је БИХ значајна за нас (фото)

Председник Србије Александар Вучић је у дводневној посети БиХ, а сада у Мостару присуствује и отварању 25. Међународног сајма привреде, где обилази и штанд Србије.
TANJUG/ FOTO SRNA/ SANJA BABIĆ
Фото: TANJUG/ FOTO SRNA/ SANJA BABIĆ

12:00 - Председник Вучић обилази штандове на сајму, а велики број посетилаца и излагача тражи да се слика са њим.

- Невероватно је колико је БиХ значајна за нас, некад је била трећи трговински партнер, сад имамо Немце, Кинезе, Италијане... - казао је председник Србије обилазећи штандове.

- Око Косова сам разговарао са изасланицима из ЕУ, прилично компликована позиција. Нема лаких и лепих разговора, компликована и комплексна ситуација. Наша порука је да покушавамо да сачувамо мир, да не користимо сваку прилику да не говоримо лоше једни о другима. Нису Срби напали ни оптуживали никога за било шта, а погледајте са чиме се Срби суочавају - говорио је председник Вучић током обиласка.

Фото: Пинк.рс/принтскрин

- Милета и Републику Српску ћу увек да подржим у свему. Ако кршите процедуре унутар једне земље око најтежих питања и на то не реагује нико, сви то прихватају као нешто нормално, онда то није нормаlно. Моја молба председнику Додику, он најбоље зна шта ће са Републиком Српском, али да сачекамо још дан, два - рекао је Вучић.

Председници Вучић и Додик са новинарима

Ово што се сада дешава није случајно. Није било разлога да се нађемо у УН са оваквим квалификацијама. Та прича о суживоту и помирењу ваљда не подразумева овакав чин, где се покрене иницијатива оних који желе да оперу прошлост. Тако је и око Косова. Поставља се докле и шта? Како да реагујемо, да ли имамо избора? Ми у Републици Српској смо свесни ситуације, ово није требало да се дешава. Како да наставиш даље да будеш у БиХ? Да дете које је тек рођено добије етикету... У Сребреници се није десио геноцид, одвојене су жене и деца. Они су покупили све страдале од 1991. до 1995. године, покушавају да докажу оно што је било у седам дана. Сребреница је као синоним, за шта? - рекао је Додик.

Потом се надовезао и председник Вучић.

- Уместо да говоримо о путницима у авиону, привредницима, сарадњи, ми смо враћени 30 година уназад, и то су нас вратили они који су рекли да не гледамо у прошлост. Прошлост је добра када њима одговара, будућност пожељна кад им одговара. Када све оставите по страни, чињенице о којима говоримо, нико ни не примећује да 10 месеци роба из Србије не улази на Косово, никог живог то не занима, још им дају чланство у Савету Европе. Оно што је за нас кључно питање је шта је то што можемо и како можемо да радимо. Оно што је за нас важно је да пронађемо рационални излаз. У емоционалном и сваком другом смислу разумем све оно о чему говори Додик. То је тема која дубоко дели народе на Балкану. Не могу да разумем, него да је то неко намерно споља урадио желећи да изазове додатне конфликте. Не разумем шта хоће Немци, Американци...

Фото: Пинк.рс/принтскрин


Утврђено је да Србија није одговорна за наводни геноцид у Сребреници

Пред Међународним судом правде је утврђено да Србија ни на који начин није одговорна за наводни геноцид у Сребреници, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић. Вучић је рекао да јесте учињен ужасан злочин и да, када ми будемо подносили предлоге резолуција рецимо о Јасеновцу или о Крагујевцу, Краљеву, Јајинцима и многим другим стратиштима, нећемо да кажемо ко је то починио. Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да је више Срба убијено у Сарајеву за време опсаде, него што је страдало у Сребреници. Додао је да Срби у БиХ не желе да живе са народом који им жели да им прикачи етикету геноцидног народа. "Хоће да направе мит о Сребреници, а она то није" нагласио је Додик.


О Билећи

- Прекосутра ћемо уплатити првих 500.000 евра за Билећу. Договорили смо се да градимо вртић. Оно што сам рекао, знајући ситуацију, Додик зна шта је то што треба да се уради.

- Са Лајчаком је било тешко, компликовано и комплексно. Не мислим да је злонамеран... Све се компликује и убрзава, више нисте сигурни ни како је могуће да све контролишете.


Овом приликом биће представљено 26 наших компанија из различитих сектора, који представљају своју понуду са циљем да договоре нове послове и повећају извоз у регион и шире. На крају посете, очекује се сусрет председника Вучића са представницима Срба из Мостара.

- Хвала вам на гостопримству, хвала на топлом дочеку. Јуче смо урадили важну ствар, успоставили редовну линију између Београда и Мостара, сигуран сам да ће за годину или две то бити најбоља и једнако важна линија. Није нам први пут да се овде сретнемо, можемо да се дружимо и разговарамо о свим темама, а онда неретко гледамо ко ће и како кога за гушу, да европљани не виде, да нам главни циљ буде да онај други не успе, надам се да ћемо то да променимо. Имао сам кратак разговор са Пленковићем. Нећу да говорим о нашим примедбама према другима, којих има много али хоћу о ономе што су примедбе на наш рачун и да то поправљамо. Ако је истина да су нападнути хрватски новинари у Панчеву, наши надлежни ће урадити све да то реше. Надам се да ћемо имати више искрености сви, једни према другима. Верујем да заједнички можемо да живимо и напредујемо брже. Хоћу да се захвалим и свима који су овде били домаћини, и Хрватима и Бошњацима и Србима. Позивам све компаније из Србије да сарађују са компанијама из БиХ, из Хрватске

Подсетимо, претходно се у Мостару председник Вучић састао са Мирославом Лајчаком, специјалним изаслаником ЕУ за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана.

Са Милорадом Додиком јутрос је посетио и општину Билећа.

Дневник, Курир, Пинк

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести