Вархеји данас у Београду са Вучићем о новој методологији

БЕОГРАД: Дан пошто је у Бриселу званично представљена нова методологија процеса приступња Европској унији, европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархеји долази данас у Београд, где ће разговарати са председником Александром Вучићем.
Komesar za proširenje  Oliver Varheji  OLIVIER HOSLET / EPA
Фото: Комесар за проширење  Оливер Вархеји  OLIVIER HOSLET / EPA

Уочи посете, нови комесар за проширење је изјавио да се радује првим посетама двема државама које уцествују у преговорима о приступању ЕУ, Србији и Црној Гори, у коју ће отићи из Београда.

"Радујем се што ћу разговарати о напретку у политичком дијалогу уочи избора у обе државе, као и о резултатима реформи које се тичу придруживања ЕУ, а које су уочљиве у области владавине права", рекао је Вархеји, а саопштила Делегација ЕУ у Србији.

Европски комесар и председник Вучић разговараће о наставку евроинтеграција, а после састанка одржаће заједничку конференцију за новинаре, на којој це Верхеји изнети будуће планове Европске комисије за регион и прокоментарисати ревидирану методологију проширења.

Предвиђено је и да, у присуству Вучића и Вархејиа, буде потписан финансијски споразум о пројектном финансирању ИПА 2019, који ће парафирати министарка за евро интеграције, Јадранка Јоксимовић и шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици.

Комесар Вархеји ће се састати и са премијерком Аном Брнабић, а састанку ће, како је најављено, присуствовати и министри Јадранка Јоксимовић, Ивица Дачић и Небојша Стефановић.

Верхеји ће се, заједно са посредницима у међустраначком дијалогу у Србији, Тањом Фајон и Владимиром Билчиком, састати са председницом Скупштине Мајом Гојковић, као и политичким странкама које учествују у том дијалогу.

Након тога, уследиће заједнички састанак са опозиционим странкама које не уцествују у том дијалогу, а комесар и европосланици, како се наводи, послаће јединствену поруку ЕУ о потреби да се "настави рад на инклузивним, слободним и фер изборима на пролеће 2020".

Верхеји, Фајон и Билчик одржаће заједничку конференцију за медије.Европска комисија изашла је јуче у јавност са предлогом нове методологије проширења.

Том приликом, Вархеји је поручио да циљ ЕУ остаје проширење на Западни Балкан, као и да је предлог нове методологије приступања ЕУ заснован на четири принципа: кредибилност, предвидљивост, динамиÄŤност и политичко управљање.

"Пуноправно чланство у ЕУ и даље је крајњи циљ процеса", каже Вархеји.

Оливер Вархеји је приликом представљања обновнљене методлогије приступања ЕУ нагласио да Србија као земља која већ преговара са ЕУ "има могућност, ако тако одлучи", да се прикључи новој методологији.

"Не могу се наметати нова правила земљама које су већ у процесу. Али, узмите на пример економски сектор и чињеницу да земље које иду брже у екомоским реформа могу сада да брже почну и заврше тај кластер, што ће бити повезано са додатним инвестицијама као подстицајем", објашњава Вархеји.

Комесар за проширење каже да ће предложена подела преговарачких поглавља по кластерима, тј областима, допринети динамичнијем процесу преговора и приступња.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести