Вархеји: Инвестициони план ЕК за бољу повезаност на Западном Балкану

ЗАГРЕБ: Европској унији је потребно да Западни Балкан буде боље повезан, било путем или железницом која спаја главне градове међусобно или их повезује с ЕУ, било ултрабрзим широкопојасним интернетом, изјавио је европски комесар за проширење Оливер Вархеји и истакао да је зато ЕК донела опсежан привредни и инвестициони план за ЗБ.
Oliver Varheji, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Европска унија је будућност Западног Балкана, нагласио је Вархеји у ауторском тексту "Напредак и повезивање западног Балкана на путу према ЕУ" за Н1 у Загребу, у коме је детаљно објаснио привредни и инвестициони план за ЗБ.

Повезаност је врло важна за животе људи, предузећа и привреда региона, поготово сад кад подстичемо опоравак након пандемије болести КОВИД-19, нагласио је Вархеји.

Београд, Подгорица, Приштина, Сарајево, Скопље, Тирана су у срцу Европе, али путовање и трговина међу њима и из њих у друге градове Европе трају двоструко дуже него између много удаљенијих градова, указује Вархеји.

Како каже, то су главни разлози због којих је ЕК прошле недеље представила опсежан привредни и инвестициони план за западни Балкан.

Вархеји истиче да разлика у привредном развоју између региона ЗБ и ЕУ мора што пре да нестане.

Планом се, објашњава, предвиђа мобилизација до девет милијарди евра за главне инвестиције у подручју саобраћаја, енергетике те зелене и дигиталне транзиције како би се остварио одржив раст и отворила нова радна места.

Осим тога, њиме се жели повећати улагачки капацитет региона захваљујући новом инструменту јамства за ЗБ, с циљем прикупљања улагања у износу до 20 милијарди евра, навео је он.

Боља повезаност ће, додаје, дати снажан и директан подстицај трговини и улагањима и тако помоћи у стварању стабилних тржишних привреда.

"Нудимо и сарадњу у стварању привреде утемељене на знању пружањем помоћи малим и средњим предузећима, новооснованим предузећима те индустрији истраживања и развоја".

Поручује и да привреде на ЗБ морају да буду прилагођене становницима, због чега је потребно решити проблем неусклађености понуде вештина и потреба на тржишту рада, као и да се одлив мозгова мора претворити у циркулацију знања, посебно међу младима.

У оквиру плана покреће се и зелени програм за ЗБ.

Каже да су зелена и дигитална транзиција приоритети ЕУ за сопствени опоравак, као и да желе да подупру регион ЗБ у складу са стварним стањем на терену како би се решио проблем загађења и створиле одрживе пословне прилике у свим привредама.

Нагласак ће бити на декарбонизацији, чистој енергији, чистој животној средини и дигиталној трансформацији, укључујући увођење ултрабрзог широкопојасног интернета, додао је европски комесар.

Наводи да гас, уз обновљиве изворе енергије, има изузетно важну прелазну улогу што бржем престанку коришћења угља.

"Желимо да доведемо гас на ЗБ како би били доступни што различитији извори енергије и смањила се зависност, а касније би се на том основу уводила дугорочнија, климатски неутрална решења попут водоника".

Међународне финансијске институције спремне су, према његовим речима, да подупру наш амбициозни план.

Та ће подршка бити важна за максимално искоришћавање огромног потенцијала региона тако да се обезбеди највећа корист за грађане и привреде, нагласио је Вархеји.

"Регионална привредна интеграција шест партнера не значи скретање с европског пута, већ ствара директну привредну прилику за раст, савладавање привредне кризе повезане с болешћу КОВИД-19, модернизацију привреде у складу с приоритетима ЕУ и њихово приближавање унутрашњем тржишту ЕУ".

Додаје да је привредни и инвестициони план уско повезан с реформама. Посебно на подручју владавине права које су и даље у средишту процеса проширења, те су потребне и као подршка том плану јер се њима повећава поверење предузетника и ствара боља клима за улагање.

Комисија је заједно с планом донела и пакет за проширење за 2020, у којем процењује текуће основне реформе на ЗБ, те својим партнерима даје препоруке и смернице за седеће кораке.

"Од првог дана мандата ове комисије врло је јасно да је ЗБ један од наших приоритета. Неуморно радимо на томе да се регион што брже и што више приближи ЕУ и притом настојимо да постигнемо три циља: дати нови замах процесу проширења, отворити приступне преговоре с Албанијом и Северном Македонијом те убрзати привредну конвергенцију с ЕУ".

Вархеји напомиње да ће се регион консолидовати као инвестицијско средиште за европска предузећа те постати видљивији улагачима који настоје да смање удаљеност од тржишта ЕУ и диверсификују снабдевање.

Путовао сам прошле седмице у регион да бих добио подршку за спровођење плана и јасну обавезу свих партнера на сарадњу и спровођење реформи, и задовољан сам позитивним одговором, казао је Вархеји.

На овоме ћемо радити заједно како бисмо већ у идућих пет година створили ново привредно и социјално окружење, додао је он.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести