Вархеји: После избора могућ још бржи напредак Србије ка ЕУ

БРИСЕЛ:  Европски комесар за проширење Оливер Вархеји каже да је напредак Србије у области владавине права, направљен кроз референдум о уставним променама, веома позитиван развој догађаја у приступном процесу земље, али и "јак сигнал нације" када је реч о опредељености на европском путу земље.
Oliver Varheji, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Он је поручио да је следећи корак примена воље народа исказане на референдуму и имплементација ове реформе у пракси.

”Надам се да ћемо до краја француског председавања Саветом ЕУ бити у могућности да напредујемо са евроинтеграционим процесом Србије”, поручио је Вархеји.

Костатовао је да је Европска комисија још прошле године препоручила отваарње кластера 3 са Србијом уз оцену да је земља испунила сва прелазна мерила.

”Прошле године отворен је значајан калстер који се односи на зелену агенда и климу што су велика политичка, а не само еконимска питања. Кроз кластер 3 можемо да почнемо да разговарамо о стварним економским питањима. Све то показује све виши ниво ангажмана када земља кандидат, конкретно Србија, исуни свој део посла”, поручио је Вархеји.

Он је додао да ЕУ очекује да предстојећи избори у Сбији буду слободни и фер и да сви на њима учествују, како би земља брзо наком избора могла да "чак и брже настави свој ЕУ пут".

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести