Вархеји: Регион З. Балкана напредовао, још много да се уради

БРИСЕЛ: Комесар за проширење Оливер Вархеји, поводом обележавања 25. годишњице Дејтонског споразума, каже да је регион напредовао, али да има још много тога да се уради на унутрашњим реформа, сарадњи у региону и на јачању економије.
Oliver Varheji, Tanjug/Tara Radovanović
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Нагласивши да су регионална сарадња и добросуседски односи ”кључни за напредак ка ЕУ”, Вархеји наводи да ”за Србију и Косово то значи рад на свеобухватном споразуму о нормализацији односа под посредовањем ЕУ”.

”Ми смо убеђени да Западни Балкна припада ЕУ и око тога се не поставља питање. Радимо на томе да регион постане пуноправи део ЕУ”, поручио је Вархеји у говору пред посланицима Европског парлемента и парламентарцима земаља Западног Балкана.

Он је оценио да је у ”стратешком интересу ЕУ да регион што брже испуни реформе и уђе у Унију”.

”Регион је од кључне важности за стабилност, безбедност и слободу Европе и наш је задатак да вам помогнемо да превазиђете постојеће проблеме који прозилазе из ратова у БиХ”, рекао је европски комесар.

Наглашавајући важност успоставаљња заједничког регионалног тржишта, Вархји оцењује да оно данас има моћ трансформације региона, али и ”укидање граница”, као што је то био случај пре 25 година са Дејтонским споразумом.

Поред добросуседских односа и регионалне сарадње, комесар за проширење каже да је и економско приближавање региона кључни инструмент за бржи процес интегарција региона.

Он указује да је управо то циљ европског Економско инвестиционог плана за регион.

”У областима транспорта, енергетике, животне средине, дигитализације и инвестирању у младе и приватни сектор можемо постићи њавише за најкраћеи временски рок и напавити видљиву разлику за грађане већ у наредних четири до пет година”, каже Вархеји.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести