Вархељи: ЕУ је потребна помоћ од Србије

БРИСЕЛ: У данашњем политичком контексту, Европској унији је потребна помоћ Србије зато што Европа страда од рата и Србија је потребна као савезник, каже у интервју за Танјуг комесар ЕУ за проширење и суседску политику Оливер Вархељи.
oliver varheji, Tanjug/Zoran Žestić
Фото: Танјуг/Зоран Жестић

На питање да каже која је позиција Комисије око предлога Европског парламента да Србији буду замрзнути преговори за чланство уколико се не усклади са санкцијама Уније против Русије, Вархељи је рекао да је важно да се разуме политички контекст у Европи.

‘‘Предлог Европског парламента одражава то и мислим да је порука за Србију да нам је потребна као савезник. Србија је земља кандидат која преговара за чланство и ми сматрамо да је Србија један од наших најблискијих савезника’‘, каже Вархељи.

Унији је ‘‘потребно да се Србија усклади са нама и да буде на нашој страни, треба нам њена помоћ”, додао је Вархељи.

Што се тиче Годишњег извештаја о Србији који је данас представљен у Бриселу, Вархељи каже да је Србија направила значајан напредак у владавини права, области за коју је преузела јасне обавезе које треба да испуни.

Комесар се нада да ће Србија ускоро имати владу како би могао да се продужи рад у овој кључној области.

“Ако има напретка у владавини права, онда може да има напретка и у преговорима”, изјавио је комесар.

Он додаје да је с друге стране “усклађивање за спољном политиком Уније кључ за земље чланице и да је, да би било напретка у преговорима за чланство, потребна подршка земаља чланица”.

Када је реч о проширења ЕУ на Балкану, комесар сматра да је тај процес “у овом мандату Комисије и те како жив”.

Србија преговара, отворен је кластер прошле године, постоји нова методологија која помаже да се брже преговара, две нове земље - Албанија и Северна Македонија - су почеле преговоре ове године, подсетио је Вархељи и додао да очекује да и Босна и Херцеговина постане кандидат за чланство ускоро.

‘‘Европска политичка заједница (ЕПЗ) није део проширења. То је политичка, креативна платформа која треба да споји у сарадњи савезнике и партнере из Европе да би се разговарало о хитним темама и да се нађу решења за заједничке изазове’‘, додаје комесар.

Вархељи каже да је и први састанак ЕПЗ већ донео резултате, а то је био енергетски пакет помоћи Европске комисије за Западни Балкан.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести