Вархељи: Потребна нам је Србија на Самиту у Тирани

Европски комесар за суседство и проширење Оливер Вархељи изјавио је данас да је потребно одржати замах процеса проширења ЕУ и у том смислу истакао да лидери ЕУ први пут долазе у регион - Тирану да ту разговарају те да је потребно да се сви ангажују, али да је потребна и Србија на том самиту, као и лидер Србије.
2
Фото: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIĆ

Вархељи је, након састанка са председником Александром Вучићем, на заједничкој конференцији за медије, казао да су претходне две недеље и месеци показали да проширење ЕУ привлачи пажњу, али и да постоје и велике геополитичке дестабилизације на европском континенту.

"Сада смо одговорни за испуњавање ишчекивања и да одржимо замах јер процес проширења је један од три главних приоритета лидера ЕУ. То је управо разлог зашто имамо самит у Тирани где ће наши лидери доћи први пут у регион, да разговарају са регионом о региону. Потребно је да се сви ангажују и потребна нам је и Србија да буде за столом и лидер Србије који ће седети за столом", казао је Вархељи.

Додаје да је велика пажња посвећена односима ЕУ и Србије и политици проширења јер једна ствар коју је показала, како каже, агресија Русије на Украјину јесте да једино право дугорочно решење за мир, стабилност, просперитет јесте чланство у Унији.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести