Вархељи: Србији је требало велико политичко улагање за реформу правосуђа

БРИСЕЛ: Комесар за проширење Оливер Вархељи је данас у Европском парламенту изјавио, одговарајући на питања европских посланика, да ће Србија испунити све критерије Европске уније у области правосуђа, ако испуни све елементе уставне реформе правосуђа.
varheji
Фото: Youtube Printscreen

„Реформа правосуђа у Србији је била изузетно важна и била су потребна велика политичка улагања да се то добије, али сада је она ту. За ову велику реформу био је потребан национални референдум. Парламент је прешао на следећи корак недавно, а то је усвајање закона да би се  реформа применила. Пут је још далек и ако Србија испуни све елементе ове реформе, онда би то било довољно што се тиче правосуђа“, нагласио је Вархељи.

Што се тиче медија, Вархељи каже да је пред Србијом је дуги списак онога што треба да се уради.

„Из тог разлога ми смо са Србијом направили путоказ за ове реформе. Овај путоказ је директно под надзором премијерке. У Београду је свима јасно да је ово део темељних кластера  у преговорима за чланство са ЕУ. Напредак у овом кластеру ће бити оцењен у области слобода медија. Помажемо локалним медијима с нашим фондовима и мислим да тај путоказ треба да донесе медијску равнотежу у Србији“, рекао је он.

На питање хрватског посланика Валтера Флеге о процесу интеграције земаља Западног Балкана у последњих десет година, комесар је изјавио да није задовољан, али да је то приоритет Уније и да сматра да ће до краја мандата ове ЕК, једна земља са Западног Балкана, бити спремна да постане ЕУ чланица.

„Када погледам дневни ред Савета ЕУ и када погледам шта су радили 2019 године, види се да се те године тема интеграције вратила у Савет Уније. То показује да је интеграција поново приоритет ЕУ. Занимљиво је то што је руска агресија на Украјину само појачала интерес за проширење према земљама Западног Балкана“, рекао је он, напомињући да то није довољно и да се сада мора кренути у акцију.

ЕУ треба да се фокусира на комплетно доношење институционалних одлука које може да донесе када се критерији испуне и да убрза процес приступања, истакао је Вархељи.

"Због тога смо изашли са важним економским планом не само да бисмо убрзали процес ширења, него и да што пре помогнемо тим државама да постигну стандарде. Ми се бавимо кључним изазовима овог региона. Најранљивија тачка региона је енергетика и кључни приоритет је да нађемо алтернативне путеве за снадбдевање за Западни Балкан. На томе радимо. Могу да вам кажем да ћете до краја мандата ове Комисије да видите да се Западни Балкан брже развија и приближава свим страндардима него што је тоа био случај досад“, нагласио је Вархељи.

На крају је додао да је уверен да ће једна држава Западног Балкана бити спремна да уђе у ЕУ на крају мандата ове Европске комисије, али није казао на коју земљу мисли.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести