Васиљковић моли Вучића да покрене његово питање у Хрватској

БЕОГРАД: Председнику Србије Александру Вучићу се уочи посете Хрватској у име Драгана Васиљковића, познатог као капетан Драган, обратио његов правни заступник са молбом да Вучић покрене питање Васиљковића у разговорима са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић.
Kapetan Dragan/Fonet
Фото: FoNet

Адвокат Горан Цветић, наиме тврди да је према документацији коју доставља у прилогу, Хрватска поступила супротно гаранцијама које је дала Аустралији да ће се Васиљковићу судити за три, а не за пет кривичних дела.

Цветић у писму, чију копију је доставио Танјугу, наводи да је Хрватска свој захтев за екстрадицију Аустралији базирала на решењу о спровођену истраге Жупанијског суда у Шибенику из кога се, како каже, види да је захтев поднет у вези суђења у Хрватској за три кривична дела.Правни заступник наводи да је изручење Васиљковића Хрватској уследило 2015. године под тим гаранцијама.

Он тврди да је дошло до прекорачења, јер је оптужница против Васиљковића у Хрватској подигнута за пет "наводно почињених дела, а не за три како је то Аустралији гарантовала Хрватска".Адвокат у писму наводи да је ово довело до, како каже, неосноване оптужнице против Капетана Драгана, као и до неосноване пресуде којом је осуђен за четири кривична дела, од којих најтеже није ни било обухваћено гаранцијом Хрватске Аустралији.

Цветић тврди и да Васиљковић и његова одбрана за ово нису сазнали раније, јер нису могли да имају увид у коресподенцију између аустралијског Високог суда и Хрватске.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести