Вебер: Без проширења ЕУ, упитан дијалог Београда и Приштине

КОСОВСКА МИТРОВИЦА: Политика проширења ЕУ уско је повезана са дијалогом Косова и Србије и уколико се она пооштри, то би могло довести до неуспеха преговора измеду Приштине и Београда и повратка „опасне идеје” размене територија, рекао је данас немачки аналитичар Бодо Вебер за Газету Експрес, а пренео је портал Косово онлине.
evropska unija, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

„Без проширења, преговори Косова и Србије могу завршити неуспешно и статус кво ће се наставити, што би значило дестабилизацију или, горе, опасни споразум о размени територија који би могао да гурне Косово, Србију и западни Балкан ка деструктивној динамици етничког чишћења”, упозорава Вебер, који се зато нада да „последњи састанак Савета Европске уније није био коначна смрт политике проширења”.

Према његовом мишљењу, све указује на то да неће бити наставка дијалога пре марта 2020. године, што би оповргло специјалног изасланика председника САД Ричарда Гренела, који је тражио да се споразум постигне до фебруара те године.

„Бојим се да се Гренел само дискредитовао у својој новој улози у рекордном року таквим недоследним изјавама. Прво, косовски политичари су у протеклих годину и по дана научили да идентификују везу између журбе и лобирања за предлог размене територија, друго, преговори о стварању владе на Косову су још отворени, истовремено одложен је почетак функционисања нове Европске комисије и отворено питање специјалног представника и обнове дијалога”, каже Вебер.

Он је указао и да сви актери у региону, као и западни креатори политика, знају да ће бити веома тешко наставити преговоре у Бриселу и постићи договор пре марта 2020. године, када се буду одржавали избори у Србији.

Ипак, Вебер сматра да Косово и Србија не би требало да чекају са споразумом, док ЕУ не реши своје унутрашње проблеме и тенденције реформе.

„Крај преговарачког процеса зависи од ЕУ, а не од Приштине и Београда. Сигуран сам да би председнику Вучићу пријало уколико би ови унутрашњи проблеми ЕУ продужили преговоре на дуже време, с обзиром на то да је његово лобирање за мењање мапа почело 2017, а да је наишло на чврсто блокирање раније ове године”, рекао је Вебер, који сматра да се размена територија неће догодити, јер се томе противи „велика већина” држава ЕУ.

EUR/RSD 117.2038
Најновије вести