Већина најављује подршку, опозиција критикује изградњу стадиона

БЕОГРАД: Посланици владајуће већине најавили су данас подршку Предлогу буџета за 2023. годину оцењујући да су средства добро испланирана и одмерена, а опозиција је критиковала начин на који сазвана седница, али и како је новац у буџету распоређен.
Skupština Srbije  Foto Tanjug/ T. Valič
Фото: Скупштина Србије  Фото Танјуг/ Т. Валич

Посланица Српске напредне странке и председница Одбора за финансије Александра Томић је рекла да је веома важно што овај буџет има одговор на инфлацију, на економску кризу, што је подршка малим и средњим предузећима и комплетној привреди, као и грађанима кроз повећање плата и пензија.

“Кроз наставак инфраструктурних радова, држава има могућност да кроз буџет следеће године приходује средства којима ће на адекватан начин одгворити на све ове изазове”, рекла је Томић.

Додала је да закони који су предложени уз буџет омогућавају да видимо како ће се заправо буџет пунити и како ће држава инвестирати.

“Имамо четири пута већа јавна улагања у изградњу школе, вртића, болница, а много су већа улагања и у инфраструктуру”, истакла је она.

Шефица посланичког клуба Социјалистичке партије Србије Снежана Пауновић најавила је да ће та посланичка група подржати буџет због тога што је, како је рекла, социјално одговоран, али и што је инфраструктурно одговоран.

Трећи разлог због чега ће СПС подржати предлог, према њеним речима, је тај што су у буџету издвојена средства за очување енергтеске стабилности, односно за добру снабдевеност грађана и привреде енергентима.

Посланица Савеза војвођанских Мађара Розалија Екрес каже да СВМ подржава предложени буџет за наредну годину, као и остале предложене законе и истиче да је Србија захваљујући мерама које су спроведене успела да сачува стабилност  привреде и у условима последње три кризне године које су обележиле пандемија, проблеми са ланцима снабдевања и конфликт у Украјини, праћен незабележеном енергетском кризом.

“Везано за капитална улагања наша посланичка група указује на изузетни значај реконструкције локалних путева у циљу побољшања животних услова становника у насељеним местима”, рекла је Екрес.

Посланица посланичког клуба Зелено-леви блок Биљана Ђорђевић је истакла да је новац могао и боље да се прерасподели и запитала зашто за канализациону инфраструктуру за коју је опредељено 200 милиона евра није опредељено 400 или 500 милиона евра.

Више посланика у расправи је, иначе, изнело став да сада није неопходно улагати у изградњу националних стадиона, а међу њима и Ђорђевић.

“Како да кажете људима где нема ниједног домаћинства са канализационом инфраструктуром, зашто се гради национални стадион”, упитала је Ђорђевић обраћајући се премијерки која је образлагала предлог буџета посланицима.

Шеф посланичке групе Двери Бошко Обрадовић упитао је да ли у времену, у коме је инфлација одавно појела повећања плата и пензија, приоритети треба да буду: пут Ниш-Мердаре док се у Тирани формира Велика Албанија, национални и други нови фудбалски стадиони у укупној вредности од милијарду евра, ново субвенционисање страних фирми без, како казе, икакве транспарентности.

Он оцењује да буџет за 2023. годину говори да се ради само о наставку економске политике Суперхика из култног стрипа „Алан Форд”, који је позант по томе што отима сиромашнима и даје богатима, док у нашем случају, како каже, власт одузима сиромашним грађанима, а даје богатим странцима.

Обрадовић је оценио да би буџет требало боље да се прерасподели због сталних поскупљења животних намирница и чињенице да од нове године поскупљују струја и гас.

Српска странка Заветници неће подржати предложени буџет за 2023. годину јер се њиме, како сматрају у овој странци, поново потврђује "неодговорна и расипничка политика" власти.

“Сматрамо неприхватљивим да се у тренуцима озбиљне економске, енергетске и социјалне кризе буџетска средства троше на један крајње непримерен и ненаменски начин”, истиче у саопштењу.

Заветници су питали зашто се свега четири одсто буџета предвиђа за пољопривреду, која учествује у Бруто домаћем производу (БДП) са 10 одсто.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести