Немачки MTU Aero engines стиже у Србију

БЕОГРАД: Немачка компанија која стиже у Србију је MTU Aero Engines.
vucic nemci
Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Председник Србије Александар Вучић објавио је на свом инстаграм налогу „buducnostsrbijeav“ да је разговарао с чланом Управног одбора те компаније Михаелом Шрајегом.

Хвала на поверењу, написао је Вучић испод фотографија са састанка, а пре потписивања Меморандума о разумевању између Министарства привреде и Привредног друштва MTU Aero Engines AG.

Вучић је долазак немачког инвестирора већ најављивао протеклих дана, истичући да ће у уторак имати одличну вест о новој високотехнолошкој инвестицији у Србији.

Њен долазак ће променити позицију Србије на мапи најважнијих инвестиционих дестинација на старом континенту, рекао је председник.


Ко је MTU?

Компанија је основана 1934. године у Минхену, има око 10.000 запослених, а годисњи приходи достижу 4,6 милијарди евра, показују подаци доступни на сајту компаније.

Присутна је у 15 држава света, међу којима су Велика Британија, Француска, Холандија, Пољска, САД, Канада...

Између осталог бави се дизајном, развојем, производњом и подршком за моторе за комерцијалне и војне авионе.

MTU има водећу улогу у пружању услуга одржавања и сервиса за мотор В2500, мотор који се налази у актуелном авиону “Ербус А 320”.

У војној области MTU је доминантна компанија када су у питању мотори које користи немачка војна авијација.


Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Реч је о фабрици највише технологије, у којој ће бити запослени и, према његовим речима, веома добро плаћени српски инжењери.

Фабрика ће бити у близини Београда, јужном Банату или Срему.


За Фолксваген немамо ПЕМ, али у свему другом испред свих

Председник Србије Александар Вучић сматра да су шнасе Србије за долазак “Фолксвагена” мале, јер немамо ПЕМ конвенцију, за разлику од конкурената из ЕУ, али да је у свему осталом Србија испред свих и неупоредива као конкурент.    

Напоменуо је и да је данас разговарао и с представницима кинеске компаније “Шинђи” која ће од 2020. отворити 1.000 радних места у Нишу, а производи светла за аутомобиле, те да сутра долази још једна немачка компанија, из аутомобилског сектора.

Ни сами нисмо очекивали овакав прилив. Мора да се ради напорно да то можемо да прихватимо на  професионални начин, рекао је председник, додајући да се на свему томе ради у сарадњи с немачком владом, конкретно са саветником Јиргеном Хескенсом.

Сваки дан се ради на томе, за то живимо, рекао је он.

У вези с “Фолксвагеном“ поручује да не треба имати превелика очекивања, мада ће Србија дати све од себе.

Борићемо се до краја јер мислимо да смо најбољи, поручио је Вучић .

На питање да ли и то може да допринесе да се “Фолксваген” определи за нашу земљу , Вучић каже:

Мислим да су нам мале шансе из различитих разлога, али има нешто на шта сам поносан и нешто чиме нико не може да се похвали -  сви који раде с “Фолксвагеном”, а имају своје представништво у Србији упутили су писмо тој компанији, али и немачкој влади, истичући да је Србија најбоље место. То се није десило у земљама конкурентима. Хвала и “Бошу” и свима другима, поручио је Вучић.

Вучић наводи да су наше шансе мале пре свега због тога што Србија нема ПЕМ конвенцију, коју земље ЕУ имају, и то је, каже, разлог зашто нека од земаља из ЕУ  има предност.

У свему другом мислим да је Србија испред свих и то кажем најотвореније и најчистије, да је Србија неупоредива у односу на све друге и то је оно што лично и искрено мислим, поштујући при томе конкуренте јер су то све озбиљне земље. Ту нема игре, боримо се за нешто што је важно. Срећан сам што смо се изборили за MTU, каже председник Србије.


Вучић: Србија се враћа на небо светске авио индустрије

Председник Александар Вучић поручио је да је долазак немачке компаније MTU, водећег произвођача авио мотора, велики дан за Србију, јер је та компанија “ролс ројс” или “мерцедес” у свету авиоиндустрије.

Вучић је, након потписивања Меморандума о разумевању Министарства привреде и Привредног друштва MTU Aero engines AG, истакао да је у Србију стигла најмодернија компанија у авиоиндустрији и да једна трећина свих летелица у свету има делове те комапније.

Ово је један велики пројекат, од огромног значаја за нас, који значи нови, високо технолошки живот Србије, рекао је Вучић.

Најавио је да би већ у јуну требало да буде потписан и уговор.

Такође, додао је би у првој фази требало да буде запослено 450 људи, а касније, нада се, и много више.

Србија је изгубила место у земљама које су имале авио кластер. Србија се сада враћа на небо еврипске и светске авио индустрије, рекао је Вучић.

Шрајег: Зашто смо изабрали баш Србију за инвестирање?

Стабилност земље, одлична инвестициона клима, саобраћајна инфраструктура и високо обучени и мотивисани стручњаци - то су разлози који су пресудили да немачки авио концерн МТУ одлучи да инвестира у Србију.

То је у Београду пренео новинарима члан Управног одбора MTU Михаел Шрајег. 

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Одрабали смо Србију да буде нови члан MTU породице јер смо видели како је повољна инвестициона клима. Мислим, председниче, да радите сјајан посао, да сте направили одличну инвестициону климу, рекао је Шрајег на конференцији за штампу, обраћајући се председнику Вучићу.

Он је истакао да компанија није лако донела одлуку о одабиру дестинације за своје улагање.

Навео је да је MTU у Србији открио изузетну мотивацију код људи, који су изузетно мотивисани да раде, као и да земља пружа подршку образовању и тиме ствара високо квалификовано окружење.

Указао је и да је близина и саобраћајна умреженост Србије била битна, јер се камионом за само десет сати може доћи из Немачке, а за још мање до Беча где MTU има велико карго чвориште.

Захвалио бих се и премијерки на великом залагању за образовни систем, који је ремек дело у овом делу света и који омогућава да имате високо обучене професионалце, рекао је Шрајег.

Препоручићу Србију и другим компанијама

Члан Управног одбора немачке компаније МТУ Аеро Енгинес Михаел Шрајег изјавио је да ће препоручити Србију као пожељну инвестициону дестинацију другим немачким, али и светским компанијама.

Фото: Tanjug (Dimitrije Goll)

Да ли препоручујемо Србију као место за инвестиције, поред MTU? Да, јасно кажем да, рекао је Шрајег на конференцији за новинаре с председником Србије Александром Вучићем.

Он је подсетио да је ова компанија пре десет година почела са инвестицијом у Пољској, у граду Ржешов, а да данас тамо ради 150 компанија, са преко 20.000 запослених и то у високо-технолосксом огранку.

Тако да је то могуће и за Србију, каже Шрајег и додаје да је за његову компанију веома важан предстојећи аеромитинг у Паризу, где ће Србију препоручити и немачким и другим компанијама.

Упитан да ли ће прихватити предлог председника Србије са запосли у Србији више од 400-500 људи, колико је сада планирано, Шрајег каже:

"Знам да председник Вучић пред све ставља изазове. Ми волимо изазове и хвала му на томе. Потражња постоји, биће континуиран раст за те услуге и можемо да замислимо да имамо у Србији и више запослених".

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести