ОБИМНО ИСТРАЖИВАЊЕ ПРЕД ИЗБОРЕ СНС и даље убедљиво води; Друго место представља велико изненађење; Ево ранг листе

Српска напредна странка (СНС) је убедљиво најпопуларнија, односно најача је странка на српској политичкој сцени и тренутно има подршку 44,5 одсто гласача, показало је истраживање агенције "Фактор плус", рађено у периоду од 5. до 11. октобра.
1
Фото: Tanjug/ SNS/

Далеко иза СНС је коалиција крајње деснице, затим Социјалистичка партија Србије (СПС) и Странка слободе и правде (С СП) Драгана Ђиласа, пише Блиц. Према истраживању агенције Фактор плус, на другом месту популарности је коалиција десничарских Заветника и Двери са 11 одсто подршке гласача, а на трећем месту су социјалисти Ивице Дачића (СПС) са 10,8 одсто подршке. Следе Странка слободе и правде (С СП) са 8,1 одсто подршке гласача, Народни покрет Србије Мирослава Алексића са 5,9 одсто, док коалиција НАДА (Нови ДС С - ПОКС, Милош Јовановић) има подршку четири одсто бирача.

Према овом истраживамњу, испод цензуса би остали покрет Не давимо Београд ( 2,4 одсто), Еколошки устанак, Чута (2,3 одсто) Срце, Здравко Понош (два одсто), Народна странка (1,7 одсто), Демократска странка (1,5 одсто), СРС (1,5 одсто), Заједно за Србију (1,2 одсто), ПСГ (1,1 одсто), СДС Борис Тадић (један одсто) и Европски пут, Раде Баста (један одсто). На питање "да ли бисте изашли на парламентарне изборе када би се одржали у недељу", 40 одсто испитаника је одговорило потврдно, 35 одсто је рекло не, а 25 одсто да не зна, и то су како је казао извршни директор агенције "Фактор плус" Владимир Пејић, уобичајни одговори за овај период изборног циклуса.


Најновији рејтинзи политичких странака и коалиција

СНС - 44,5 одсто

Милица Заветница и Бошко Обрадовић - 11

СПС, Ивица Дачић - 10,8

SSP, Драган Ђилас - 8,1

Народни покрет Србије, Мирослав Алексић - 5,9

НАДА - Нови ДСС - ПОКС, Милош Јовановић - 4

Испод цензуса:

Не давимо Београд - 2,4

Еколошки устанак, Ћута - 2,3

Срце, Здравко Понош - 2

Народна странка - 1,7

Демократска странка - 1,5

СРС - 1,5

Заједно за Србију - 1,2

ПСГ - 1,1

СДС, Борис Тадић - 1

Европски пут, Раде Баста - 1


Он је навео и да турбулентне ситуације у претходном периоду, од масакра у Рибникару и Младеновцу, преко покретања и гашења протеста до случаја Бањска, нису значајно утицали да неко драстично изгуби подршку или профитира. "Доста тумбања је било. Последњи случај Бањске није значајно утицао на рејтинг власти. Напредњаци су и даље убедљиви, али већ годинама рејтинг црпе из снаге Александра Вучића. Опозиција је гласнија него раније, али још нису успели да се организују као једна групација.

Грађанска опозиција у збиру има 25 одсто, С СП и Народни покрет Србије у збиру имају више него што је на претходним изборима освојила цела колона у којој су учествовали", казао је Пејић за Блиц. Према његовим речима, појединачно, грађанске странке слабо стоје, али укрупњавањем би могле да направе помак, док су еколошке странке углавном препознатљиве по својим лидерима и заједничким деловањем би могле да буду такође респектабилне.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести