Весељи се у Хагу изјашњава о кривици

ХАГ: Некадашњи шеф обавштајне службе терористичке паравојске ОВК Кадри Весељи данас поподне ће први пут бити изведен пред судију за претходни поступак Специјализованих већа Косова у Хагу ради упознавања с оптужницом и изјашњавања о кривици.
kadri veselji
Фото: Youtube Printscreen

Весељију ће бити прочитана редигована оптужница која га заједно с Хашимом Тачијем, Јакупом Краснићијем и Реџепом Сељимијем терети по разним видовима кривичне одговорности за ратне злочине и злочине против човечности, након чега ће га судија ће га позвати да се изјасни о кривици по оптужбама за које се терети.

Он може одмах да се изјасни о кривици или у року од 30 дана, на новом рочишту.

Весељи је ухапшен у четвртак, 5. новембра, након чега је заједно са Тачијем и Сељимијем из Приштине пребачен у Хаг и смештен у притвор.

Тачи и Краснићи јуче су се изјаснили да нису криви за оптужбе за које их терети Специјализовани тужилац Косова.

Пред Специјализованим већима у Хагу, познатим и као суд за злочине ОВК, Весељи ће као и остали одговарати и по командној и по индивидуалној кривичној одговорности за злочине које је ОВК почининла на Косову и Метоји и северу Албаније у периоду, који је обухваћен оптужницом, од марта 1998. до септембра 1999. године.

Оптужбама које су написане у 10 тачака, заједно са осталима се, поред других оптужби, терети за 98 убистава, за 18 познатих жртава присилног нестанка и више од 416 незаконитих притварања, која су извршена било по његовом наређењу, било уз његову помоћ, подршку или с његовим знањем.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести