Видео састанак представника ЕУ институција и српских власти

БРИСЕЛ: Делегација Европског парламента заједно са званичницима Европске комисије и Европске службе за спољне послове и представницима српских власти и невладиног сектора одржали су техничке разговоре посвећене постизборној ситуацији у Србији и наставку интерпламентране сарадње Брисела и Београда.
evropska komisija brisel
Фото: pixabay.com

Током састанка изражено је очекивање да би се у децембру путем видео конференције могао одржати редовни састанак Делегације Европског парламента са сарадњу са Србијом и Одбора Скупштине Србије за сарадњу са ЕУ.

Шефица Делагације ЕП за сарадњу са Србијом Тања Фајон је отварајући конференцију још једном честитала на формирању нове Владе у Србији и избору новог председника Народне скупштине.

Фајон је позвала Владу у Београду да убрза реформе на путу евроинтеграција и изразила очекивање да ће се убрзо наставити и међустраначки и Интерпарламентарни дијалог са Србијом.

Новокоституисани Парламент Србије обележен је огромном већином владајуће коалиције уз одсуство видљиве опозиције, што ствара неповољну ситуацију за политички плурализам у земљи, додала је Фајон током свог говора.

Према сазнањима Танјуга, амбасадорка Републике Србије при ЕУ Ана Хрустановић нагласила је да су грађани Србије "једини који одлучују које ће политичке партије бити део Народне скупштине, а које не".

Хрустановић је током конфренције информисала представнике европских институција резулататима које је Србија постигла у претходном периоду како у домену економије, тако и у обалсти владавине права и медијских слобода, али и усклађивања спољне политике Србије са спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Она је изразила очекивање да ће Србији бити омогућено да отвори нова поглавља до краја године, што би, како је рекла, послало снажну поруку охрабрења новој влади да још одлучније настави путем ка чланству у ЕУ.

О ситуацији у Србији, напретку Србије на путу евроинтеграција и преговора о чланству са ЕУ, али и могућностима за наставак дијалога између власти, опозиције и цивилног друштва у Србији, говорила је координаторка Националног конвета о ЕУ Наташа Драгојловић.

Дијалог је могућ када се води у доброј вери и када се води не зато да би једна страна доказала да је паметнија већ да би се чули различити ставови и уважило право на различито мишљење, изјавила је.

Драгојловић каже да је на припремно техничкој конфренцији са представницма ЕУ институција задуженим за Србију понудлила Национални конвент као платформу за припрему наставка дијалога власти и опозиције уз посредовање Европског парламента, али и наставка општег дијалога у друштву.

Резултате и испуњавање онога што је договорено можемо да обезбеднимо једино у синергији цивилног друштва, Европског парламента и уз одговарајући ниво политичке воље владајуће партије. "У том троуглу могу да се ствари померају са мртве тачке, закључила је Драгојловић.

Током видео конфренције за реч се јавио и члан Одбора Европског парламента за сарадњу са Србијом мађарски посланик Андор Дели, који је позвао ЕУ да тачно утврди смернице за оно што ће се догодити у процесу евроинтеграција ако дође до споразума између Београда и Приштине.

То би био веома важан сигнал и Београду и Приштини о томе шта се дешава ако се договоре, а шта ако не постигну споразум, навео је Дели.

Он је позвао ЕУ да не учини "исту грешку" која се догодила када је Северна Македонија због евроинтеграционих процеса донела тешке политичке одлуке и променила име, а ЕУ није успела да адекватно одговори на овакав учинак Скопља.

Дели је истовремено исказао и задовољство због учешћа националних мањина у новом сазиву Народне скупштине Србије и избора посланице Савеза војвођанских Мађара Еливире Ковач за потпредседника парламента.

Видео конференцији, која је због свог техничког карактера била затворена за медије, поред чланова Европског парламента, присуствовали су и Ана Хрустановић, амбасадорка Србије при ЕУ, Христос Макридис, заменик шефа Директоријата за Србију у Европској комисији, Елза Фенет, шефица одсека за Западни Балкан у Европској служби за спољне послове, Наташа Драгојловић, координаторка Националног конвента о ЕУ и програмски директор ЦРТЕ Раша Недељков.

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести