(ВИДЕО) ПРЕДСЕДНИК ВУЧИЋ АВИОНОМ ЕР СРБИЈА СТИГАО У МОСТАР Нова авио линија до Мостара додатно ће повезати два народа и привреднике; Ево колика је цена карте

МОСТАР: Председник Србије Александар Вучић допутовао је данас у Мостар, првим летом Ер Србије на новој директној линији од Београда до тог града, и започео дводневну радну посету БиХ.
1
Фото: Танјуг/Инстаграм будуцностсрбијеав

На мостарском аеродрому авион Ер Србије дочекан је воденим топовима и свечаном церемонијом.

Првим летом у Мостар стигли су и министри у Влади Србије Горан Весић и Томислав Момировић, представници компаније Ер Србија, али и бројни привредници, као и представници медија, а дочекали су их председавајућа Савета министара БиХ Борјана Кришто и заменик председавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ  Драган Човић.

На аеродрому у Мостару, поводом успостављања ове линије, обратиће се председник Александар Вучић и Кришто.

Потом ће на мостарском аеродрому бити одржан састанак председника Србије са Кришто и потпредседником Дома народа парламентарне скупштине БиХ и лидером ХДЗ БиХ Драганом Човићем.

Вучић ће током посете БиХ присуствовати вечери са лидерима из региона који учествују на мостарском сајму, а састаће се и са специјалним представником ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

Председник Србије Александар Вучић изјавио је раније данас да је отварање директне авио линије Београд - Мостар веома значајно и за људе из Требиња и околине, као и за људе из Западне Херцеговине.

Оценио је да је авио линија Београд - Мостар наш интерес, али и интерес БиХ.

"То је добро за наш народ... Карте ће бити веома јефитне и моћи ће људи да путују људи из Невесиња, Љубиња, Требиња, ... сви ће моћи да користе мостарски аеродром. То је и отварање моста и ка Западној Херцеговини насељеној претежно хрватским становништвом", нагласио је Вучић.

"Веома сам срећан због овога, јер је то од великог значаја и за Мостар и Београд, као и за БиХ и Србију и за повезивање свих наших народа. Обичном народу да кажем да повратна карта Београд - Мостар кошта 104 евра", рекао је Вучић.

Он је истакао да лет траје 40 минута, да авион има 108 места, као и да ће Ер Србија летети три пута недељно.

Верујемо да ће доћи тренутак када ће Ер Србија летети и седам пута недељно, додао је Вучић.

Он је рекао да нема аутомобила са којим може од Београда до Мостара да се потроши мање од 104 евра, као и да ће авионом грађани моћи да уштеде пуно времена, више од 10 сати.

Додао је да је ова линија важна за развој партнерских и економских односа Србије и БиХ.

Авио линија Београд - Мостар обновљена је након 33 године, а Ер Србија летеће три пута недељно, понедељком, петком и недељом.

У Мостару у уторак почиње и 25. Међународни сајам привреде који ће трајати до 20. априла и на коме ће се представити 26 наших компанија из различитих сектора, које ће представити извозну понуду са циљем да договоре нове послове и повећају извоз у регион и шире, а павиљон ће обићи и председник Србије Александар Вучић који ће присуствовати свечаном отварању сајма.

Наше компаније представиће се на Националном павиљону Србије који је површине скоро 300 метара квадратних.

Учешће српских фирми на овој регионалној сајамској смотри организују Привредна комора Србије и Развојна агенција Србије, а традиционално ће бити представљени производи из металске, грађевинске, пољопривредне и прехрамбене, аутомобилске и других индустрија, као и сектор услуга, од банкарства до туризма.

 На сајму у Мостару излажу: Дамар конфит, Галеб метал, Житопромет-Млинпек, Дестилерија Поречје, Есо трон, Агродрон, Ресор, Грин магнетик, Градина цинк, Адонис, Еуроцонс гроуп, Феман, Дпс клас, Метал-флекс, Пинк ћевабџинице, Младост Лесковац, Техномаркет, Натурал system, Храна продукт, ер србија, Винарија Алексић, Фригло, Задруга 100 жена, Мтм сирела, Јела Јагодина и Милшпед.

Реномирани излагачи из Србије запошљавају више од 5.600 радника, а у претходној години укупно су извезли робу и услуге у вредности већој од 160 милиона евра.

Током трајања сајма, одржаће се и подсајамска манифестација - Сајам туризма Мостар, која ће представити и промовисати туристичке потенцијале и повезати понуде туристичких агенција.

У 2023. години спољнотрговинска размена између Србије и Босне и Херцеговине вредела је 2,99 милијарди евра. 

Извоз робе из Србије достигао је 1,96 милијарди евра,  док је суфицит на српској страни 954,2 милиона евра. 

Најважнији производи које је Србија пласирала извозила на тржиште БиХ, у 2023. години били су: минерална горива, алкохолна и безалкохолна пића, машине и уређаји, пластика и  производи од пластике, делови за друмска возила, гвожђе и челик, житарице

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести