В.Јовановић: Ахтисари плус, плус не би био ни мрвица за државу

БЕОГРАД: Бивши министар спољних послова Владислав Јовановић изјавио је данас да га не изненађују мрвице које би међународна заједница понудила Србији кроз план, како председник Александар Вучић наводи сличан Ахтисаријевом, и оценио да оне не могу ни из далека бити компензација за државу која би, по њиховим очекивањима, требало да се одрекне дела територије.
1
Фото: Tanjug

"Јасно је, то треба да буде мало шлага на торти, истој оној отровној као и претходној, нада да ћемо бити у ЕУ и додатне гаранције у вези са положајем Срба, али не у смислу испуњавања обавеза Заједнице српских општина, већ попут оне да православна гробља не смеју бити вандализована", рекао је Јовановић Тањугу поводом најава председника Вучића да би Србија до краја године могла да добије понуду за КиМ - улитматум нешто попут Ахтисаријевог плана плус, плус у замену за гаранције за ЕУ.

Јовановић је оценио да би то биле "мрвице које значе за живот обичног човека, али не и за државу која треба да се због тога одрекне дела територије" и да "за државу то ни из далека не би била компензација".

Дипломата који је службовао у Бриселу, Лондону, Анкари, оценио је да би та последња понуда требало да иде уз обећање да идемо у ЕУ као нижеразредна земља под неправедним усовима, што значи да се одрекнемо 15 одсто територије.

Каже и да није изненађен наговештајем да би и она могла да буде практично исте садржине као претходна.

Према његовим речима, понуда је одраз најтврђег става од почетка југословенске кризе, да се од Србије тражи само и једино капитулација.

То је тражено и током разбијања Југославије, рекао је бивши амбасадор и додао да је од Београда тражено да са благословом прихвати све противправне радње.

То су тражили и у случају КиМ, иако су у једном тренутку ОВК прогласили терористичком, рекао је Јовановић и оценио да је преговарање било само заваравање и куповање времена док Србија не сазри за улазак у ЕУ, који нам се нуди под неравноправним условима.

Навео је да Србији предстоји принципијелна борба против насилног наметања решења.

Према његовим речима, у тој борби требало би да свет коначно разуверимо и кажемо да хоћемо у ЕУ, али под истим условима као и остали - са целокупном територијом дефинисаном Уставом.

"Па, нека они кажу да нећемо, бићемо начисто, неће нас више уцењивати. Што се тиче одлуке да то војно, правно и политичко насиље прогласе коначном ствари, то је њихов ствар која не мора и никада неће бит наш став", рекао је Владислав Јовановић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести