Влада: Мере којима се додатно унапређује изборни процес

БЕОГРАД: Влада Србије усвојила је на данашњој седници десет нових закључака Радне групе за сарадњу са Организацијом за европску безбедност и сарадњу и Канцеларијом за демократске институције и људска права, а којима се додатно унапређује изборни процес у земљи.
vlada_sednica
Фото: Танјуг (Видео)

Министарству државне управе и локалне самоуправе се налаже да уведе посебну страницу на интернет презентацији на којој ће бити доступне све информације о бирачком списку, пре свега његово ажурирање, измена података у бирачком списку, као и начин уноса измена у бирачком списку.

Такође ће бити доступне и информације о контакт особама, телефонима и електронским адресама у Министарству државне управе и локалне самоуправе, које су задужене за Јединствени бирачки списак.

Све ово се ради у циљу додатног упознавања грађана о њиховим правима о гласању према месту боравишта у земљи или иностранству, као и начину како грађани могу да провере да ли су подаци у Јединственом бирачком списку тачни.

Усвојен је Закључак којим се Министарству државне управе и локалне самоуправе налаже да преко Управне инспекције врши надзирање над ажурирањем бирачког списка, укључујући и мере ванредног надзора.

Од тог министарства се тражи да организује обуку овлашћених матичара и заменика матичара задужених да сваки податак који утиче на потпуност, тачност и благовременост вођења бирачког списка достави органу који је надлежан за доношење решења на коме се заснивају промене у бирачком списку.

Такође је наложено да се обави обука овлашћених лица за вођење, односно ажурирање Јединственог бирачког списка, као и да ресорно министарство изради приручник за спровођење Закона о јединственом бирачком списку за потребе овлашћених лица за вођење, односно ажурирање бирачког списка.

На данашњој седници усвојен је и Закључак којим се препоручује Републичкој изборној комисији да Упутством о спровођењу избора за народне посланике пропише одредбе којима би се ближе уредио јавни увид у записнике о раду бирачких одбора.

Међу препорукама Радне групе које су данас усвојене налази се и препорука Републичкој изборној комисији да до расписивања избора за народне посланике организује обуку свих потенцијалних чланова бирачких одбора у сталном и проширеном саставу, а у вези са пословима које у складу са Законом о избору народних посланика обављају бирачки одбори.

Такође препорука је Републичкој изборној комисији да Упутством о спровођењу избора за народне посланике пропише одредбе којима би се ближе уредило праћење рада органа за спровођење избора од стране домаћих и страних посматрача, као и препорука да Упутством о спровођењу избора за народне посланике пропише одредбе које би се односиле на омогућавање грађанима да по захтеву обаве увид у извод из бирачког списка након гласања.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести