Влада Србије на седници усвојила више уредби

БЕОГРАД: Влада Србије усвојила је на данашњој седници Уредбу о утврђивању Годишњег програма коришћења средстава за одрживи развој и унапређење шумарства у 2021. години.
vlada srbije yt
Фото: Youtube Printscreen

За реализацију овог програма издвојено је 800 милиона динара, намењених за заштиту и негу шума, пошумљавање, градњу и реконструкцију шумских путева, производњу шумског семена и садног материјала, едукацију и промоцију развојно-истраживачких и других послова од општег интереса за шумарство, саопштено је из Владе Србије.

На седници је усвојена Уредба о утврђивању Годишњег програма мера за спровођење одгајивачког програма за 2021. годину.

Програмом, за чије је спровођење обезбеђено 250 милиона динара, утврђује се обим и врста мера код великих и ситних преживара, копитара, у свињарству, живинарству, пчеларству и аквакултури.

Данас је усвојена и Уредба о класификацији и поступку унапређења објеката за сакупљање, прераду и уништавање споредних производа животињског порекла и добијених производа.

Будући да је Србија земља кандидат за чланство у Европској унији, у обавези је да утврди мере и активности будућих реформи сектора пољопривреде, укључујући и управљања споредним производима животињског порекла.

Уредбом је прописано сврставање објеката у којима се послује споредним производима животињског порекла у одговарајућу класу, чију ће процену и класификацију спроводити комисија коју образује надлежно министарство, према стандардима ЕУ.

Чланови владе донели су одлуку о оснивању Истраживачко-развојног института за вештачку интелигенцију Србије.

За оснивање института постоје предуслови, с обзиром на то да наш образовни систем већ има искуства у стварању кадрова за веома успешан ИТ сектор и да глобалне компаније које послују код нас већ користе вештачку интелигенцију-што ће обезбедити развој сарадње Института и привреде.

Институт ће допринети развоју иновативности и предузетништва, у циљу креирања врхунских кадрова, будућих лидера српске економије, као и привлачењу инвестиција у економију вештачке интелигенције у Србији.

На седници је усвојен Акциони план за период од 2021. до 2023. године за спровођење Стратегије запошљавања у Србији за период од 2021. до 2026. године, којим су предвиђене конкретне активности и рокови за реализацију циљева и мера Стратегије.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести