Влада ставила ван снаге закључак о информисању о Ковиду-19

БЕОГРАД: Влада Србије је на данашњој седници ставила ван снаге закључак који се односи на информисање јавности о стању и последицама заразне болести Ковид-19, саопштено је из владе.
vlada srbije
Фото: Tanjug (S. Radovanović, arhiva)

Премијерка Ана Брнабић је јутрос најавила да ће влада, на молбу председника Александра Вучића, повући одлуку о информисању током ванредног стања, којом је предвиђено да су за давање информација о корона вирусу задужени Кризи штаб и особе које штаб овласти.

Брнабић је рекла да је Србија урадила све како би грађани Србије били информисани тачно и правовремено и како ниједна информација не би била сакривена од јавности, али да ће повући недавно усвојену одлуку како се не би "бацила сенка на све на чему је држава мукотрпно радила".


Препорука:100% зараде за оболеле и запослене у самоизолацији

Влада Србије је препоручила свим послодавцима да својим запосленима који се налазе у самоизолацији, или су оболели од вируса Ковид-19, због непосредног излагања ризику због обављања свог посла, обезбеде право на накнаду зараде у висини од сто одсто.

На сајту Министарства здравља сви грађани могу самостално попунити захтев за издавање потврде о изолацији, наводи се у саопштењу владе.

Тај захтев може се пронаћи на страници www.zdravlje.gov.rs/tekst/346871/covid-19.php


Иако верујем да ова уредба штити грађане, медицинске раднике и породице, од лажних вести и непроверених информација, да се не би бацила сенка на све што смо мукотрпно радили, влада ће данас, пре заседања кризног штаба, повући ову уредбу, рекла је Брнабић.

Одобрен извоз квасца у Републику Српску

Поред тога, Влада Србије је на данашњој седници одобрила извоз квасца, као и донацију натријум хлорида Републици Српској у циљу бробе против вируса Ковид-19.

Први контингент помоћи Србије за Републику Српску, у борби против вируса корона, стигао је у уторак, 31. марта, у Бањалуку, а у њему се налазило пет клиничких и пет транспортних респиратора, 30.000 епидемиолошких маски Н95, 2.000 заштитних одела, 200 наочара и 50.000 рукавица.

Када је реч о квасцу, до скоро је тај производ Србија увозила из Мађарске и Хрватске, међутим, због повећање тражње на нашем тржишту, током појаве новог вируса, покренута је производња у Сенти.

Осим квасца, појава вируса покренула је и производњу натријум хипохлорида у Новом Саду и Сремској Митровици, који се користи за дезинфекцију површина.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести