Влада усвојила прописе финансијске подршке привреди

БЕОГРАД: Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о измени Закона о платама државних службеника и намештеника, којим се унапређује положај запослених намештеника за чије послове се захтева средње стручно образовање, саопштено је из Владе Србије.
vlada srbije yt
Фото: Youtube Printscreen

Наведено је да се њиме стварају услови да се вредновање пратећих помоћно-техничких послова у државним органима што више уподоби вредностима упоредивих послова који обављају државни службеници у истом степену стручне спреме, саопштено је из Владе Србије.

У саопштењу се наводи да је с обзиром на то да је основица за обрачун плата запослених намештеника у државним органима расла спорије од раста минималне зараде, основне плате намештеника, чија су радна места разврстана од четврте до шесте платне групе, су остале испод минималне зараде.

Реч је о пратећим помоћно-техничким пословима као што су правосудна стража, дактилографи, достављачи, курири, запослени на пријему и експедицији поште и други слични послови.

Влада је усвојила и закључак о начину финансирања лечења оболелих од ретких болести у овој години за шта је опредељено 3, 7 милијради динара.

С обзиром да је један од основних циљева владе системска подршка микро, малим и средњим предузећа и предузетницима, почетницима у пословању као и женама предузетницама и младима, Влада је усвојила и сет уредби чијим је програмима обезбеђено 2,5 милијарди динара подршке.

Усвојена је Уредба о утврђивању Програма подстицања предузетништва кроз развојне пројекте у 2022. години, како би се подстакле инвестиције у ширење производње и јачање конкурентности, са циљем отварања нових радних места.

Средства утврђена овим програмом бесповратно се додељују предузетницима, микро, малим и средњим привредним субјектима и задругама.

Влада је донела и Uредбу о утврђивању програма подстицаја развоја предузетништва кроз финансијску подршку за почетнике у пословању у 2022. години а новац из овог програма намењен је за финансијску подршку новооснованим предузетницима, микро и малим привредним друштвима који су регистровани у Агенцији за привредне регистре најраније две године пре подношења захтева.

Усвојена је и Уредба о утврђивању Програма подстицаја развоја предузетништва кроз финансијску подршку за жене предузетнице и младе у 2022. години а због интересовања привредника предвиђено је да се старосна граница за конкурисања помери са 30 на 35 година.

Такође и Уредба о утврђивању Програма стандардизованог сета услуга за микро, мала и средња предузећа и предузетнике у овој години који се реализује преко акредитованих регионалних развојних агенција, као и Uредба о утврђивању Програма подршке развоју пословне инфраструктуре за 2022. годину.

Очекивани ефекат подршке развоју пословне инфраструктуре у Србији је отварање око 1.000 нових радних места, наводи се у саопштењу Владе Србије.

Влада је усвојила и Uредбу о утврђивању Програма подршке раду регионалних иновационих стартап и смарт сити центара за 2022. годину, којом је за ове намене обезбеђено 55 милиона динара.

Усвојена је и Уредба о утврђивању Програма подршке подизању иновационих капацитета јединица локалне самоуправе на територији Србије за ову годину а циљеви Програма су системско унапређење иновационих капацитета градова и општина кроз свеобухватни приступ дигиталној трансформацији јавних услуга, привреде и друштва.

Влада је донела одлуку да се једнократна новчана помоћ по 10.000 динара исплати здравственим радницима у здравственим установама из плана мреже здравствених установа и установи заједничких послова Института у Сремској Каменици, установама социјалне заштите за смештај корисника чији је оснивач Србија, односно Аутономна покрајина, здравстеним радницима у заводима за извршење кривичних санкција, професионалним пропадницима Војске Србије на служби у војноздравственим установама, запосленима у Заводу за спорт и медицину спорта Републике Србије, као и здравственим радницима запосленим у Заводу за здравствену заштиту радника „Железнице Србије“.

Ова одлука је, како наводе из Владе Србије, донета због повећаног обима посла и терет који здравствени радници сносе током пандемије ковида -19.

Влада је усвојила и закључак којим се препоручује Електродистрибуцији Србије да изгради прикључке на дистрибутивни систем струје стамбених и помоћних објеката изграђених на основу Програма за повратак избеглих и расељених Бошњака из Прибоја између 1991 и 1999. године, без плаћања трошкова за прикључење.

Наводи се да је с обзиром на то да је рок за реализацију овог програма истекао у марту 2016. године, општина Прибој доставиће списак објеката са доказима о њиховој изградњи како би се накнадно прикључили на дистрибутивну мрежу.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести