Владимир Орлић изабран за председника Скупштине Србије

БЕОГРАД: Посланик Српске напредне странке Владимир Орлић изабран је вечерас за председника Народне скупштине Србије.
t
Фото: Танјуг/Милош Миливојевић

За Орлића је, од 230 посланика који су приступили гласању, гласало 154 посланика, док је против било 76 посланика, а уздржаних није било.

Избор Орлића за новог председника пропратио је вишеминутни аплауз у скупштинској сали, а председавајући Владета Јанковић честитао му је на избору, пожелео успех у раду и предао председавање.

Посланици СНС-а и коалиције која је учествовала заједно са највећом парламентарном странком на изборима 3. априла гласали су за Орлића на челу парламента, као и они из посланичког клуба СПС - Ивица Дачић, посланици Савеза војвођанских Мађара, посланичка група ПУПС - Солидарност и правда, Јединствене Србије, СДПС-а.

Орлића нису подржале посланичке групе Европски региони - Војводина, Санџак, Прешевска долина, Српски покрет Двери - Патриотски блок, Зелено - Леви клуб - Не давимо Београд - Морамо, Морамо - Заједно, Демократска странка, Народна странка Заветници, НАДА - Нови ДСС, ПОКС, Уједињени.

Конститутивна седница почела је јуче када је потврђено 250 мандата новог сазива Народне скупштине, а данашње заседање, које је трајало око 12 сати са једночасовном паузом обележила је расправа о кандидату СНС-а за председника парламента Владимира Орлића.

На месту председника Скупштине Србије Орлић наслеђује председника СПС-а Ивицу Дачића.

Конститутивна седница наставља се избором чланова скупштинских одбора, као и чланова делегација и именовањем генералног секретара Скупштине.

Народна скупштина ће имати седам потпредседника, од чега три из редова опозиционих посланичких клубова.

Орлић: Народну вољу, баш као и народ, мораће сви да поштују

Председник Народне скупштине Владимир Орлић, након избора на ту функцију, поручио је посланицима да ће народну вољу морати, баш као и народ, свако да поштује.

Орлић каже да се видело на изборима какву политику народ жели и додаје да грађани очекују да се настави са политиком која је од Србије направила земљу која је слободна, независна.

"То је политика резултата, народ хоће резултате, њих је подржао ове године, резултата који су за понос јер значе и снажнију економију, двоструко веће плате него у временима када смо почели са том политиком, то је политика резултата кроз инфраструктуру. Шта год радили стараћемо и успећемо да, када смо већ показали да Србија може да после више деценија побеђује, настави да побеђује", поручио је Орлић.

Додаје и да ће наставити са политиком која је обезбедила да уз остварење великих планова стварање добре перспективе и наглашава да наша земља и грађани данас имају више буидућности, слободе и демократије.

Наводи да ће бити председник свима, али да ће ту политику да браним не само као неко чија је дужност да се стара о парламенти, већ као неко ко замењује врховног командата у његовом одсуству.

Опозиционим посланицима је поручио да су претходних дана током консултација добили више него фер третман за који каже да не може да се нађе сличан пример да је неко ко окупља већину на тај начин поступио и поставио као СНС сада.

"Колико сте показали уважавање са своје стране и није било тако добро и тако фер. Колико будете у стању да на добро одговорите добром, будите сигурни промена о којој сте говорили данас биће, не сумњајте у добру вољу са друге стране, али чуваћемо достојанство овог дома, политику која је за народ најбоља, а која подразумева мир, стабилност, сигурност", поручио је председник парламента.

Честитао је свим посланицима на положеној заклетви и мандату и захвалио је пре свега СНС-у на указаном поверењу и части да га предложи за председника Скупштине.

Такође, Орлић је захвалио и посланичким клубовима који су подржали његов избор поручујући им да су тиме доказали да озбиљност и одговорност нису само реч која добро звучи, већ права одлика људи који разумеју важност посла.

"Треба бити на страни своје државе и онога што доноси добро нашем народу. Ви који нисте подржали државну политику, који сте говорили најтеже ствари, слушао сам вас јуче, данас, желим да знате да покушајем да на бахат начин провокацијом или злоупотребом како сте почели јуче, да ћете променити вољу народа", казао је Орлић додајући да је та народна воља показана на слободним и демократским изборима одржаним 3. априла.

То да су избори били демократски и слободни показало је, како каже Орлић, и то што су представници свих парламентарних странака у републичкој изборној комисији једногласно потврдили коначне резултате избора, за шта је чуо, како додаје, да се први пут десило.

"О политичким странкама немам намеру да говорим са овог места, али о држави имам, и намеру и обавезу. Народна воља се видела на изборима", закључио је Орлић.

Дачић: Доприносићу и даље раду парламента и стабилности

Шеф посланика СПС Ивица Дачић рекао је вечерас током расправе у парламенту, да му је била част што сам био председник Скупштине Србије, додајући да ће и даље доприности полтичкој стабилности и јединству.

"Потребан нам је вишси ниво политичке толеранције, поштовања и полемике на прави начин", рекао је Дачић у скупштини.

Он је навео и да ће Владимир Орлић, са којим је, каже, директно сарађивао последње две године и који је повремено водио седнице, на добар начин обављати дужност председника парламента.

Дачћ је нагласио да је питање функционисања скупштине, питање поштовања процедура.

Додао је и да је претходни сазив, у којем је он био председник, иако, подсећа, у старту окарактертсиан негативно, постигао значајне резултате.

"Сведок сам да су предствници СНС имали понекад и превише попустљив став према неким ставовима опозиционих партија, а један је да смо смањили цензус на три одсто", рекао је Дацицћ и додао да је донешен Кодекс о понашању посланика, да нема доношења закона по хитном поступку, а уведена су и јавна слусања.

"Имајући у виду да је Владимир Орлић био део свега тога, да је данима водио седнице скупштине, а знајући његове личне квалитете, дајем му пуну подску и СПС ће гласати за његов избор", рекао је Дачић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести