Власт јединствена: Вучић најбољи кандидат

До председничких избора остало је више од годину, али та изборна утакмица као да већ постаје топ-тема домаће политичке јавности.
zakletva pecat tanjug
Фото: Танјуг видео/печат

Свечану заклетву Александар Вучић положио је 31. маја 2017. године, када је ступио на председничку дужност и започео петогодишњи мандат. Но, и поред тога, старт нове године већ је започео медијским кандидатурама и порукама ко би све могао да се такмичи на председничким изборима. Сам Вучић је још пре неколико месеци најавио да ће нови парламентарни избори, заједно с председничким, бити одржани до 3. априла 2022. године.

Изборна кампања је још далеко, али за напредњаке нема дилеме о томе ко је најбољи кандидат за шефа државе. Потпредседник СНС-а Милош Вучевић изјавио је да ће први тражити од Александра Вучића да се поново кандидује за председника Србије и да очекује и подршку колега. Он је оценио да је Вучић јединствен пример политичке савести и поштења, реалан, и да је зато успевао да нас извади из најтежих могућих ситуација.

– Поносан сам што сам више од деценије део његовог тима, што могу да радим с њим и да учим од њега – рекао је Вучевић. – За нас нема ни много лаких ни мање важних избора. Борићемо се најбоље што можемо.

Иако министар спољних послова Никола Селаковић напомиње да је прерано разговарати о томе да ли ће се председник Александар Вучић поново кандидовати, подвлачи да се нада да ће он затражити од грађана да му повере још један мандат.


Вулин: Победио би и на свесрпским изборима

Председник Покрета социјалиста и министар унутрашњих послова Александар Вулин у више наврата је изнео да нема дилему о томе ко би победио на председничким изборима. Како је недавно изјавио, када би постојали свесрпски избори и када би се гласало за председника свих Срба – победио би Александар Вучић. Указао је на то да је „на челу Србије некада било кукавица, који нису смели ни да кажу ни да прихвате да су председници свих Срба”.

– Сада имате човека који је храбар, па то може да прихвати, ако већ не каже – констатовао је Вулин.


– У Србији је за време његовог председничког мандата учињено више него у деценијама пре њега, тако да, чак и да одлучи да се сутра повуче из политике, доба у којем живимо остаће запамћено као почетак процвата Србије и Вучићево доба – казао је Селаковић. – Надам се, ипак, да ће председник Вучић остати на челу државе барем док не реализујемо програм „Србија 2025”.

По његовим речима, важно је да Србија у свом развоју пређе једну тачку после које више неће бити могућ повратак на старо, не само када се ради о економским показатељима већ и о систему вредности, изградњи институција и односу власти према држави и грађанима.

Ни лидер социјалиста и челник парламента Ивица Дачић се не двоуми када је реч о тој теми. На питање хоће ли СПС и СНС имати заједничког кандидата, подсетио је на то да је СПС на прошле председничке изборе први пут изашао без свог кандидата и подржао председника Вучића.

– То је била добра одлука јер смо јасно ставили до знања колико верујемо у савезништво СПС-а и СНС-а и поручили да страначке интересе стављамо у други план – изјавио је Дачић. – Избор Александра Вучића за председника био је у најбољем интересу земље. Ако буде одлучио да се поново кандидује, у шта ја верујем, моје је мишљење да поново треба да подржимо његову кандидатуру. Ипак, има времена до избора и за разговоре у мојој партији и с коалиционим партнерима. Нећемо погрешити, у то сам уверен.

И опозиција преко медија поручује ко би могли бити њихови кандидати. Тако је председник Покрета „Двери” Бошко Обрадовић навео да су за њега идеални кандидати „професор Мило Ломпар, као један од водећих српских интелектуалаца, и Дејан Бодирога, који је изузетан господин и патриота”. Његову идеју коментарисао је на „Твитеру” саветник за медије Небојша Крстић, констатујући да је занимљиво „да нико и не помиње Ђиласа као кандидата за било шта. Или Јеремића. Или Бошка”, уз додатно питање: „Па какви сте ми ви то лидери?”

С. Станковић

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести