Војвођански фронт обележио 16 година заставе Војводине

НОВИ САД: Развијањем заставе Војводине од 15 метара испред зграде Покрајинске владе, Војвођански фронт обележио је данас 16 година од када је она одлуком Покрајинске скупштине ушла у званичну употребу.
1
Фото: Tanjug

На данашњи дан, наиме, пре шеснаест година, Скупштина АП Војводине донела је Одлуку о застави. На тај начин је стављена тачка на вишегодишње институционално оспоравање права Војводине на симболе.

Устав Србије је 2006. године у свом 183. члану то право потврдио.

Тим поводом чланице и чланови Лиге социјалдемократа Војводине и Војвођанске партије предвођени председницима Ненадом Чанком и Александром Оџићем, развили су заставу АП Војводине испред зграде Покрајинске владе.

Они су позвали Војвођанке и Војвођане да високо подигну заставу Аутономне Покрајине Војводине.

Председник Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак, који је председавао Скупштином Војводине у време доношења војвођанских знамења, изјавио је да је ово само почетак.

"Ми хоћемо законодавну, извршну, судску власт, право на имовину и изворне приходе и све гарантовано Уставом. Све то још треба да се оствари", рекао је Чанак.

Он је оценио да је протекли мандат Покрајинске владе "мање-више изгубљен и да ништа велико није урађено".

"Зграда Покрајинске владе очишћена је споља, а загађена изнутра“, рекао је Чанак и подсетио на одлуку да се направи нека нова "традиционална" застава Војводине.

"Кад се погледа шта су била обећања пре четири године види се да практично ништа није испуњено. И с тим се мора прекинути. Време је да се говори о Војводини, време је за то да се ствари помакну са мртве тачке, време је за Војвођански фронт", рекао је лидер ЛСВ.

Председник Војвођанске партије Александар Оџић је рекао да су грб и застава Војводине уставна категорија и да треба да се поштују.

"Пре годину дана управо ЛСВ и ВП потписале су споразум о сарадњи и тиме најавили формирање Војвођанског фронта. Војвођански фронт је данас најорганизованији и најснажнији политички савез на нивоу Војводине. У то име нека се војвођанска застава вечно вијори и поносно стоји", рекао је Оџић.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести