Војводина постала велико градилиште

До краја месеца се очекује расписивање јавних набавки за неколико важних пројеката у Војводини: наставак изградње Народног позоришта у Суботици, другу фазу изградње зграде Радио-телевизије Војводине, објекта „Летенка”, као и за пројектовање саобраћајнице између Новог Сада, Зрењанина и Борче, Сентандрејског пута у Новом Саду као и дворца Хетерленд код Новог Бечеја.
1
Фото: Dnevnik.rs

Војводина је постала велико градилиште. У општинама се завршава уређивање 16 радних зона за привлачење домаћих и страних инвеститора, ничу нове фабрике, реновирају се школе и болнице, граде се путеви... Управа за капитална улагања Војводине, којој је прошла година била практично прва буyетска година, доделила 8,2 милијарди динара за реализацију 185 пројеката у 44 војвођанске општине.

За финансирање и суфинансирање саобраћајне инфраструктуре у 25 локалних самоуправа издвојила је укупно 2.211.649.326,03 динара. Како то Управа у свом извештају од прошлог месеца наводи, од тих пара, око 142 милиона додељена су општини Бач за реконструкцију локалног пута до Плавне, што ће допринети не само бољој повезаности са суседним општинама него ће се саобраћај безбедније одвијати уз Дунав, чиме се прате препоруке ЕУ дефинисане у Дунавској стратегији. Прошле године преко Управе исплаћено је готово 800 милиона динара и за радове на „Жежељевом” мосту у Новом Саду, а ове године је обезбеђено 800 милиона динара за завршне грађевинске радове и демонтажу постојећег моста.

Фото: Dnevnik.rs

За ову годину, у сарадњи с Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфрастуктуре, предвиђено је 536.000.000 динара за израду пројектне документације брзе саобраћајнице Нови Сад – Зрењанин – Борча. Јавна набавка, како се очекује, биће расписана до краја месеца. Исто тако се очекује расписивање јавне набавке и за израду пројектне документације за Сентандерјски пут у Новом Саду. Његова изградња је заједнички пројекат ЈП „Путеви Србије”, Града Новог Сада и Управе за капитална улагања. Они су крајем 2016. године потписали протокол о заједничком финансирању, а реализација тог пројекта, како је то наведено у информацији Управе за капитална улагања, треба да отпочне наредне године. Предвиђена је  изградња саобраћајнице дуге 2.210 метара од кружне раскрснице с Приморском до Змајевачког пута, затим повезивање Сентандрејског и Темеринског пута, као и реконструкција постојећег моста и изградња моста „близанаца” преко Канала ДТД. За реализацију тог пројекта обезбеђено је 253,7 милиона динара. 

Прошле године преко Управе за капитална улагања Војводине исплаћено је готово 800 милиона динара и за радове наЖежељевоммосту у Новом Саду, а ове године је обезбеђено 800 милиона динара за завршне грађевинске радове и демонтажу постојећег моста

Фото: Dnevnik.rs

Управа за капитална улагања уложила је значајну своту и у финансирање и суфинансирање водоснабдевања и заштите вода у Војводини. За 38 пројеката у 29 локалних самоуправа, међу којима су и завршетак изградње канализационе мреже у општини Врбас и Кула, као и изградња фабрике воде у Ковачици, додељено је укупно 1.174.930.487,30 динара. Захваљујући новцу обезбеђеном на конкурсу Управе, општина Нови Бечеј почиње изградњу постројења за прераду воде. Тај пројекат ће се одвијати у три фазе, за сада је обезбеђен новац за прву, у којој ће бити изграђена филтер-станица с опремом. На тај начин ће се смањити концентрација арсена, гвожђа, мангана и амонијака у води коју користи више од 13.000 становника општине Нови Бечеј.

Очекује се расписивање јавне набавке и за израду пројектне документације за Сентандрејски пут у Новом Саду. Његова изградња је заједнички пројекат ЈППутеви Србије”, Града Новог Сада и Управе за капитална улагања

Фото: Dnevnik.rs

Значајно је поменути и да је додељен новац за завршетак изградње дела потамишког колектора у Панчеву. Тај пројекат је повезан с пројектом за који су паре додељене у оквиру конкурса за финансирање пројеката у области локалног и регионалног економског развоја. Наиме, новац је обезбеђен и за завршетак саобраћајне инфраструктуре у Северној индустријској зони, која је тренутно највећи привредни потенцијал за привредни развој Панчева, и биће потпуно спремна за нове инвеститоре.


Изградња „Летенке” ове године

Изградња омладинског насеља „Летенка” на Фрушкој гори биће започета ове године. Реализација пројекта је предвиђена кроз трогодишње финансирање, а укупно процењена вредност му је 1,65 милијарду динара.

За прву годину финансирања преко Управе за капитална улагања је предвиђено 350.000.000 динара. На Летенки ће се градити хотел, смештајни павиљони, затворени базен, спортске дворане, већи број спортских терена... „Летенка” је један од пројеката Покрајинске владе у циљу повећања атрактивности и развоја туризма на Фрушкој гори.


За 38 пројеката у 29 локалних самоуправа, међу којима су и завршетак изградње канализационе мреже у општини Врбас и Кула, као и изградња фабрике воде у Ковачици, додељено је укупно 1.174.930.487 динара

Фото: Dnevnik.rs

За финансирање пројеката од националног значаја до краја прошле године издвојено је више од 2,6 милијарде динара. Укупно за реализацију пројеката од националног значаја, попут изградње „Жежељевог” моста, зграде РТВ-а, омладинског насеља „Летенка”, Сентандрејског пута, суботичког Народног позоришта, набавке ангио-сала и реконструкцију Интерног одељења болнице у Панчеву предвиђено је више од 6,5 милијарди динара у 2017. и 2018. години.

Ержебет  Марјанов

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести