Отворена врата eвропске престонице младих у срцу Војводине

- Добродошла младости Европе, добродошла си у Нови Сад, за вас ће наша врата увек бити отворена, Нови Сад и Србија ће у наредних 365 дана показати целом свету како изгледа друштво у коме млади нису статисти. Бићете генератор који ће покретати друштво и градити бољу Србију- рекао је градоначелник Новог Сада Милош Вучевић на свечаности  отварања Омладинске престонице Европе у историјском здању новосадске Синагоге, којој су присуствовали и председник Србије Александар Вучић, као и бројни министри, председница парламента Маја Гојковић и шеф делегације ЕУ Сем Фабрици. 
1
Фото: филип бакић

Част да Нови Сад буде Омладинска престоница Европе треба да опомене све нас кога морамо да питамо када о будућности размишљамо, рекао је синоћ председник Александар Вучић и поручио да су млади ти које треба питати када се о будућности ради.

- Млади људи пуни енергије и оригиналности су ти који су који су изборили велику част да Нови Сад буде омладинска престоница Европе, и Србије- рекао је председник на церемонији отварања манифестације. На почетку говора, он је казао да је, док је слушао песму Банета из Гаравог сокака “Биће боље ако будеш ту...”, видео како Вукашин Гроздановић, координатор овог великог пројекта, плаче, и поручио му да је стигао тек на пола мердевина до звезда које прави, те да има још много тога да уради.

Фото: филип бакић

"Желим још много енергије да прославите Нови Сад и нашу земљу. Нисам ничим заслужио такву част да говорим вечерас, осим што нисам сметао, као и многи други који се овим послом баве. Нисам сметао, а гледаћемо да више помогнемо. Имаће Нови Сад још више уређених фасада, довешћемо још фабрика, урадити још путева. Много тога новог ћемо направити, јер оно што сам вечерас видео је нова енергија и нада коју деца и млади доносе свима нама. Када то видите за будућност не брините, рекао је Вучић и додао: "Будите истрајни и оригинални".Каже да у његово време ником од младих не би пало на памет да организује овакву приредбу, са оваквим садржајем, додајући да то показује колико су организатори испред, и да је сигуран да ће Србија са њима бити много испред других. Рекао је да би то требало све да опомене, да се зна ко се мора питати када се размишља о будућности.

“Ово показује да сте ви ти којима се земља оставља, који ће да је предводе и који ће да одговарају младима данас и онима који долазе", приметио је председник Вучић и пожелео пуно среће, радости и успеха, да се радују сви који живе у Новом Саду успеху и напретку тог града. Додао је да се радују и они који не живе у Новом Саду, јер је он постао омладинска престоница Србије, колико је и престоница Европе.

Фото: филип бакић

Ову престижну титулу Нови Сад носиће наредних годину дана и први је град који није из Европске уније а проглашен је Омладинском престоницом Европе. Град Нови Сад је, након освајања престижне титуле Европске престонице Европе 2021. проглашен је и за Омладинску престоницу Европе.

Имаће Нови Сад још више уређених фасада, довешћемо још фабрика, урадити још путева. Много тога новог ћемо направити, јер оно што сам вечерас видео је нова енергија и нада коју деца и млади доносе свима нама. Када то видите за будућност не брините(Александар Вучић)

Градоначелник Новог Сада истакао је да је Опенс - Нови Сад омладинска престоница  Европе 2019 наш систем за будућност, који ће младима вратити место које им припада у друштву и додао да је то прилика која се не сме пропустимо и прокоцкати, ни по коју цену.

Фото: филип бакић

"Ако нас питају како смо успели да постанемо и омладинска и културна престоница Европе, да победимо међу топ културним дестинацијама у свету, то је због вредности које свакодневно живимо", каже Вучевић.

Ако нас питају како смо успели да постанемо и омладинска и културна престоница Европе, да победимо међу топ културним дестинацијама у свету, то је због вредности које свакодневно живимо(Милош Вучевић)

"Током наредних 365 дана уверићемо свет да је ово политика зивота око које смо се окупили сви", поручио је.

Фото: Tanjug

"Овде одрастају млади људи који се боре за сваку шансу којом ће доприносити добробити човечанства, а ми смо ту да их подржимо да се никада више не понови да се њихове идеје губе у беспарици, а да они буду на маргини", рекао је Вучевић и додао да титула Нови Сад омладинска престоница Европе доказује да смо на правом путу који показује да је улагање у младе улагање у будућност. 

Вучевић је подсетио да сви ти успеси нису пали са неба, захвалио младима на њиховој енергији, синергији, као и председнику Србије који је веровао и када су многи о сну који сада живимо причали подозриво.


Захвалност Вукашину, Егзитовцима...

Хвала Вукашине на храбрости да ово све урадите. Када сам први пут угледао Вукашина, упитао сам се 'чудно се и храбро одева, мора да много тога може другачије да уради'. Нисам погрешио", казао је он.

Захвалио се и “егзитовцима “, који су, како је рекао, стварали урбану легенду од Новог Сада.Обећао је да ће млади у Новом Саду добити све што траже од Србије, јер новца има више, а земљи су потребни нада, енергија, колико је свих година и деценија недостајало.


У наредном периоду Нови Сад имаће прилику да кроз слојевите програме прикаже свој културни, друштвени политички и економски програм за младе.

Током ових 365 дана Нови Сад има прилику да се посвети младима више него претходних година.

У том циљу биће организовано више од 200 активности у које ће бити укључено 500. 000 младих из целе Европе. Активности ће бити у Новом Саду, на територији целе Србије, Европе, а неколико програма и у САД и у Азији, најавили су организатори. План је и да се изгради Омладински центар на 2.000 квадрата.

ЕкипаДневниковихновинара

Фото: Ф. Бакић

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести