Вучевић: Гласање у Стразбуру наставак фестивала лицемерја и још један ексер у сандук међународног права

Министар одбране Милош Вучевић говорио је за "Јутарњи дневник", РТС1, о актуелним политичким темама и поручио да ће се Србија борити и победити.
Милош Вучевић
Фото: Screenshot RTS1

-Изгубљен је један људски живот. Заставник Мијодраг Тошковић, искусни специјалац, припадник 72. бригаде, је приликом десантирања изгубио живот. Оно што је најболније је да су његова супруга Снежана и његове три ћерке остале без оца и без онога ко је водио рачуна о породици. Његова каријера је беспрекорна. Не можемо живот да вратимо. Шта се тачно десило утврдиће цивилна и војна истрага. Генерал Мојсиловић и ја смо обишли породицу, сутра је сахрана у Старој Пазови. Нема много речи које могу да донесу утеху породици. Наставићемо да чувамо сећање на њега. Држава и 72. бригада не смеју дозволити да се заборави та породица. Оно што је нешто боља вест, а тиче се тог несрећног догађаја, јесте здравствено стање старијег водника Војводић Бранка. Он је правовременом интервенцијом примљен у Општу болницу у Вршцу, а онда хеликоптером транспортован на ВМА. Ту су најбољи лекари, хирурзи примили Војводића. И њега смо обишли јуче, верујем да ћемо успети да сачувамо људски живот. Све што је могло да се уради, урађено је. Добио сам јутрос извештај, има напретка, и даље је то критична фаза у наредних 48 сати. Желим му брз опоравак и да се врати брзо својој породици.

Заједница сррских општина није спроведена 4.000 дана

-Србија може свакога да погледа у очи, јер никоме не наноси бол ни зло, не крши основне принципе права. Оно што смо јуче видели у Стразбуру је наставак фестивала лицемерја и још један ексер у мртвачки сандук међународног права. Није само питање изгласавања, још је горе да слушате оправдања и да нас све убеде како је добро када нам ампутирате део територије једне државе, како није битно шта је стварно стање на терену и како пре свега није битно да нису испуњени стандарди и принципи тог истог Савета Европе. Нису испоштовани услови који су постављени пред тзв. Косово, три услова. Она кључна тачка, Заједница српских општина, она није спроведена након 4.000 дана. Оно што су сами поставили су погазили, јер им је неко мејлом рекао да то данас више не важи, него да Албанци и тзв. Косово буду награђени. Србија ће се борити аргументима, правом, моралом и вером у себе. Што се тиче финалне фазе, то је комитет министара спољних послова, нема много маневарског простора. Ми ћемо се борити. Све то што крше и газе основне моралне норме, на крају се нигде неће ни рачунати. 

Нова Влада мора да унесе нову енергију

Он је истакао да су теме попут промоције Косова као чланице Савета Европе и потенцијалне резолуције у геноциду у УН важније од питања кадровске структуре Владе.

-Држава Србија мора да бије политички рат на два фронта. Потребна је унутрашња стабилност, очекујем да у наредне две недење буде изабрана Влада. Експозе је готов. Радим са министрима, сарадницима, са људима који мислим да могу да буду део извршне власти. Увек Влада мора да има нове људе, који ће бити одговорни за судбину државе у наредне четири године. Нова Влада мора да унесе нову енергију. Ово ће бити Влада континуитета и када људи питају шта значи "Скок у будућност", то знали да Србија искочи из живог блата, где су нас неки други гурнули. У ту Србију верујем. Да јавност Србије види шта је политика и визија Србије до 2027. године.

 Послаћемо јасну поруку да Србија није џак за ударање

Највећа војна вежба "Вихор 2024" имаће главни догађај у петак, где се очекује долазак председника Србије Александра Вучића и других изасланика. 

-Преко 2.000 војника ће учествовати на Пештеру, преко 500 наоружања ће бити приказано, од тога више од 280 система наоружања. Видећете модернизоване тенкове, оклопна возила, најбољу самоходну артиљерију, дронове. Послаћемо јасну поруку грађанима да је наша војска обучена, храбра и мотивисана да чува Србију, да није џак за ударање. Њихова брука ће трајати довека, а Србија ће победити. 

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести