Вучевић на светосавској прослави у Будимпешти

БУДИМПЕШТА: Градоначелник Новог Сада Милош Вучевић присуствовао је данас Светосавској прослави у Будимпешти као изасланик председника Србије Александра Вучића, саопстено је из Скупштине Новог Сада.
1
Фото: градска кућа

Празновање Светог Саве међу Србима у Будимпешти има традицију дужу од једног и по века, а обичај одржавања свечане академије је започет у првој половини прошлог века и наставио је да се распростире по местим насељеним српским живљем.

Тај празник се данас обележава широм Мађарске и постао је најзначајнији празник у српској заједници у тој земљи. У Будимпешти се у организацији Самоуправе Срба у Мађарској организује централна свечаност, а свој допринос у њеној реализацији дају и Будимска епархија и локалне српске самоуправе.

"У данима које посвећујемо једној од најсветлијих и најсветијих личности у историји српског народа, Светом Сави - нашем узору човечности, част ми је што у име председника Србије Александра Вучића, као његов изасланик, имам прилику да вам се обратим, да вам честитам Савиндан и да га прославимо заједно", рекао је Вучевић учесницима манифестације.

Фото: градска кућа

"Наш народ у Мађарској има једну од најдужих традиција обележавања Савиндана, од свих наших Срба у расејању. Желимо да наша деца науче да се култура и историја разумеју и поштују, да храбро газе напред путем Светосавља, а ако и наиђу на неку препреку, да решење и ослонац траже у нашој православној вери", рекао је Вучевић.

Светосавска академија је ове године одржана у свечаној сали Текелијанума, а том приликом су додељене Светосавска награда и Повеља Саве Текелије за истакнути рад на очувању културне баштине Срба у Мађарској.

Фото: градска кућа

Поред тог свечаног чина, који је најистакнутији део академије, као и светосавска беседа, у културно-уметничком програму наступили су ђаци, уметници, глумци и хор. Као наставак прославе, биће одржан и Светосавски бал у палати Дуна у Будимпешти, додаје се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести